Top
  >  Mountain   >  St. Anton, ενας χιονοδρομικος παραδεισος στην Αυστρια

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Ως γνωστόν το χιόνι στην Αθήνα το βλέπουμε με τα κιάλια. Και αν δεήσει ο Κύριος και το δούμε, λιώνει σε χρόνο dt. Οπότε, δικαίως αναζητώ το χιόνι όπως ο τυφλός το φως του. Κάθε χειμώνα ανυπομονώ να πάω σε προορισμούς που έχουν ντυθεί για τα καλά με το λευκό πέπλο του χιονιού. Φέτος, αυτός ο προορισμός θα ήταν το χωριό Lech. Δυστυχώς δεν ήταν προγραμματισμένο για διαμονή, παρά μόνο για επίσκεψη, αφού το ταξίδι ήταν ένα ολόκληρο road trip με πολλές ενδιάμεσες στάσεις σε 5 χώρες. Έλα όμως που όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο θεός γελάει. Το γεγονός πως δεν είχαμε αλυσίδες σε συνδυασμό με το ότι η χιονόπτωση ήταν πολύ έντονη εκείνη τη μέρα και το Lech πολύ ορεινό έκανε αδύνατη την άφιξή μας. Λίγα μόνο χιλιόμετρα πριν το Lech, έπρεπε να κάνουμε αναστροφή. Ευτυχώς η περιοχή είναι γεμάτη χιονοδρομικά κέντρα και μικρά γραφικά χωριουδάκια, οπότε τα σχέδια άλλαξαν και στο πρόγραμμά μας γράφτηκε το St. Anton am Arlberg.

Τώρα αν πω πως ήξερα το St. Anton θα μεγαλώσει η μύτη μου ωσάν του Πινόκιο, κι ας περνιέμαι για traveller. Αλλά αποδείχτηκε πως είναι η γενέτειρα του αλπικού σκι, αφού το St. Anton am Arlberg υποδέχεται τους λάτρεις του χειμώνα για περισσότερα από 100 χρόνια. Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά χιονοδρομικά στις Άλπεις με μακρά και περήφανη παράδοση.

Πιο συγκεκριμένα το St. Anton χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πέντε κορυφαία θέρετρα στις Άλπεις επειδή βρίσκεται στην περιοχή Arlberg, το μεγαλύτερο συνδεδεμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Αυστρία με γρήγορα lifts για το γειτονικό Lech. Είναι επίσης μια από τις περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη χιονόπτωση και διαθέτει 305 χιλιόμετρα πλαγιές, 200 χιλιόμετρα δρομολόγια εκτός πίστας με πολλές προκλήσεις. Αλλά δεν είναι μόνο οι πίστες, το χωριό διαθέτει κομψά ξενοδοχεία, σαλέ, εστιατόρια αλλά και νυχτερινή ζωή. Τα περίφημα μπαρ Mooserwirt (από το 1989) και Krazy Kanguruh (από το 1965) στις πλαγιές, φιλοξενούν μερικά από τα πιο ξέφρενα ​​après-ski πάρτι των Άλπεων.

Και μόνο η διαδρομή στο αυτοκίνητο, δίπλα από τα χιονισμένα ψηλά δέντρα και τη λευκή απεραντοσύνη ήταν από εκείνες τις εικόνες που πάντα μ΄ αφήνουν με ανοιχτό το στόμα και επιφωνήματα παιδικού ενθουσιασμού! Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και μπήκαμε περπατώντας στο χωριό με τα σαλέ και τις χιονισμένες τριγωνικές στέγες. Όλοι ήταν ντυμένοι με τα χιονοδρομικά τους outfit κι έμοιαζε σαν ένα τεράστιο θεματικό πάρκο με θέμα το σκι.  

Περπατήσαμε την πεζοδρομημένη Dorfstrasse που περνάει από το κέντρο, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα μπαρ κατά μήκος του, πολλά από τα οποία στεγάζονται ακόμη σε αγροικίες από ξύλο και πέτρα που μετρούν αιώνες ύπαρξης. Η εκκλησία της πόλης, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για τη θέση της στην Dorfstrasse, με τα επιβλητικά χιονισμένα βουνά να υψώνονται και από τις δύο πλευρές της στενής κοιλάδας που έχει χτιστεί το St. Anton. 

Μετάνιωσα που δεν είχα πάρει τα χιονοδρομικά μου και περισσότερο που δεν είχαμε βάλει στο πρόγραμμα μια μέρα (τουλάχιστον) διαμονή σε αυτόν τον αλπικό παράδεισο χιονιού. Περπατήσαμε στο χωριό, ενώ το χιόνι έπεφτε απαλά πάνω μας. Έμοιαζε με παραμύθι, ένα λευκό αφράτο όνειρο, από το οποίο δεν ήθελα να ξυπνήσω, αλλά η φωνή της λογικής (aka των φίλων μου) με έβαλε ξανά σε τάξη και με οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στο αυτοκίνητο, γιατί το roadtrip είχε συνέχεια και μάλιστα σε άλλες χώρες. Αλλά θα επιστρέψω σύντομα και αυτή τη φορά με τα χιονοδρομικά μου, έτοιμη να “χορέψω” στις χιονισμένες πλαγιές.

Travel guide

Πού να μείνεις, πού να φας, τι να κάνεις και άλλα tips στον πλήρες ταξιδιωτικό οδηγό για την περιοχή Άρλμπεργκ της Αυστρίας με τα παραμυθένια ski resorts.

Read more

À bientôt      

All photos by me

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

post a comment