Χωριά πλαισιωμένα από τον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο. Αυτό είναι το Πήλιο, ένα μαγικό μέρος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Μια πανδαισία πρασίνου με πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές, οξιές, νερό που τρέχει γάργαρο, γραφικά χωριουδάκια, παλιές εκκλησίες, υπέροχα μονοπάτια και παραλίες με καταπράσινα νερά. Από την Πορταριά μέχρι την Τσαγκαράδα, το Πήλιο είναι απολαυστικό χειμώνα καλοκαίρι! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το είχαν επιλέξει και οι Θεοί. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όρος Πήλιον ήταν η θερινή κατοικία των θεών και το καταφύγιο των Κενταύρων.
Στο κεντρικό Πήλιο θα βρεις την ξακουστή Πορταριά, ή αλλιώς την πόρτα του Πηλίου, όπου μπορείς να περπατήσεις το “Μονοπάτι των Κενταύρων”. Στη Μακρινίτσα θα μαγευτείς από τη μοναδική θέα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αυτού του χαρακτηρισμένου παραδοσιακού οικισμού. Στα Χάνια θα βρεις το ένα από τα δύο χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με θέα θάλασσα και το πρώτο πιστοποιημένο Αγροτουριστικό Αγρόκτημα Καραΐσκου, με ζώα και ένα μεγάλο λαχανόκηπο. Στη Δράκεια, ένα ήσυχο αλλά “μαρτυρικό” χωριό, αφού εκεί το 1943, εκτελέστηκαν 115 Έλληνες αγωνιστές από τους Γερμανούς, θα νιώσεις σαν ντόπιος.
Στο νότιο Πήλιο θα βρεις το διατηρητέο οικισμό Πινακάτες, τη Βυζίτσα, το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό του βουνού των Κενταύρων, το αρχοντοχώρι Μηλιές, το κεφαλοχώρι Αργαλαστή, το χωριό Λαύκος, ένα από τα λίγα χωριά του Πηλίου όπου δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και το παραλιακό χωριό Μηλίνα.
Στο ανατολικό Πήλιο θα βρεις τη Τσαγκαράδα, ένα αραιοκατοικημένο χωριό με 4 συνοικίες και τη Ζαγορά, το οικονομικό και επαγγελματικό κέντρο του Πηλίου.
MY TOP 3 INSTAGRAM SPOTS
Το μονοπάτι των Κενταύρων
Εντυπωσιακά κτίρια δίπλα σε λιθόστρωτα σοκάκια
Παραδοσιακά σπίτια στην Πορταριά
Διαμονή – Στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Δεσποτικό στην Πορταριά. Στο Gastronomy Hotel Kritsa που στεγάζεται σ’ ένα τριώροφο νεοκλασικό κτήριο του 1900, στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς, με ρομαντικά δωμάτια και πλούσιο πρωινό με ντόπια υλικά της κάθε εποχής.
Αν δεν βρεις δωμάτιο στη Πορταριά δοκίμασε στην όμορφη Μακρινίτσα, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Πορταριά.
Φαγητό –
Μετακίνηση – Το Πήλιο χρειάζεται αυτοκίνητο για να μπορείς να εξερευνήσεις τα χωριουδάκια του με την ησυχία σου.
Με αυτοκίνητο:
Το Πήλιο απέχει 270 περίπου χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη (2,5 ώρες) και 240 από την Αθήνα (3 ώρες). Ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Στην Εθνική οδό θα δεις μια ταμπέλα που στρίβει είτε για Αγχίαλο (καθώς έρχεσαι από Αθήνα) είτε μετά για Βελεστίνο. Εαν έρχεσαι από Θεσσαλονίκη, στρίβεις στον κόμβο Βελεστίνου. Έπειτα ακολουθείς μια πορεία περίπου 10 χιλιομέτρων και φτάνεις στον Βόλο. Από εκεί, ταμπέλες σε οδηγούν στο Πήλιο (τα πρώτα χωριά απέχουν περίπου 1 ώρα από το κέντρο της πόλης).
Με αεροπλάνο:
Ο Βόλος διαθέτει αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο Αγχίαλου βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μετά την έξοδο Αλμυρού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο που λειτούργησε πρώτη φορά το 1993. Μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο αεροδρόμιο που επέλεξε η Ryanair το 2011 όταν άρχισε τις πτήσεις της στην Ελλάδα.
Σήμερα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν μερικές πτήσεις της Sky Express εντός Ελλάδας και καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου για το εξωτερικό.
Pilio Travel Tips
Μέρες που χρειάζονται: 2-3 ή μια βδομάδα (ανάλογα αν θέλεις να δεις ένα μέρος ή περισσότερα)
Καλύτερη εποχή: Όλο το χρόνο
Χώρα: Ελλάδα (πρωτεύουσα Αθήνα)
Νόμισμα: Ευρώ (στα περισσότερα μέρη δέχονται πιστωτικές κάρτες)
Γλώσσα: Ελληνικά
Πολίτευμα: Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία