
Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!
Έχεις νιώσει ποτέ την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ξένο τόπο χωρίς να έχεις περάσει τα σύνορα της χώρας σου;
Αυτή ακριβώς ήταν η σκέψη μου όταν μετά από τη διαδρομή μέσα από το Θεσσαλικό κάμπο, αντίκρισα τους επιβλητικούς γκριζόμαυρους βράχους των Μετεώρων. Αυτό το μέρος δεν μοιάζει με Ελλάδα, τουλάχιστον την Ελλάδα που είχα γνωρίσει μέχρι στιγμής. Μοιάζει με σκηνή από το Game of Thrones ή το Lord of the Rings, όπου αυτοί οι ψηλοί βράχοι σαν μυθικά όντα, έχουν ριζώσει, λες και μάγια έχουν ριχτεί πάνω τους να υψώνονται εκεί απρόσιτοι στο πέρας των αιώνων.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό μου φάνηκε όταν έμαθα πώς σχηματίστηκαν στην πραγματικότητα αυτοί οι βράχοι. Τότε άρχισα να φαντάζομαι πως βρίσκομαι στο θαλάσσιο βυθό (χωρίς νερό) αφού πριν 30 εκατομμύρια χρόνια η θάλασσα που κάλυπτε την περιοχή άρχισε να υποχωρεί, παρασέρνοντας και στοιβάζοντας πετρώματα στο βυθό, τα οποία με τα χρόνια σταθεροποιήθηκαν.
Μόνο μια εικόνα των απόκοσμων αυτών βράχων των Μετεώρων και των μοναστηριών που σχεδόν “κρέμονται” στις άκρες τους, περιτριγυρισμένα από παχιά ομίχλη, αρκούσε για να νιώσω δέος σε αυτό το μυστικιστικό παράδεισο. Πραγματικά φαντάζει απόλυτα λογικό που μοναχοί επέλεξαν αυτό το “σπίτι” για να χτίσουν μοναστήρια και από τον 11ο αιώνα με σχοινιά, με δίχτυα ή με τα γυμνά τους χέρια καθιέρωσαν μια παράδοση αιώνων, την αναρρίχηση.
Σήμερα από τα 24 περίπου μοναστήρια που υπήρξαν, λειτουργούν μόνο 7, από τα οποία τα 6 είναι επισκέψιμα (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου) και έχουν κηρυχτεί Διατηρητέα και Προστατευόμενα Μνημεία της Ανθρωπότητας από την UNESCO, ενώ αποτελούν τη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρος.
Για να απολαύσουμε αυτή τη θέα που κόβει την ανάσα ανεβήκαμε (αγκομαχώντας) περίπου 140 σκαλιά. Και κάθε ένα από αυτά μας έφερε πιο κοντά σε έναν κόσμο που νομίζαμε πως υπάρχει μόνο στις κινηματογραφικές υπερπαραγωγές ή στην καλπάζουσα φαντασία μας. Μπροστά μας απλώθηκε το βασίλειο του Θεού (ή του ανθρώπου;) σε μια απεραντοσύνη όπου το πράσινο έσμιγε απαλά με το γαλάζιο τ’ ουρανού. Η φύση σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Αυτή η μαγική στιγμή που ο χρόνος σταματά και έχεις την αίσθηση πως μέσα σε τόση ομορφιά, της οποίας είσαι κομμάτι, μπορείς να κάνεις τα πάντα!
If you follow me on Instagram (@polinetta_) you might also noticed some of these photos that are always on my happy dreams…
À bientôt
P.
Info
Πώς θα πας στα Μετέωρα:
- Με τρένο από το Σταθμό Λαρίσης. Υπάρχουν τρένα που φθάνουν απευθείας από την Αθήνα στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα είτε με ενδιάμεσο σταθμό στα Παλαιοφάρσαλα. Δες τα δρομολόγια των τρένων από Αθήνα εδώ.
- Με λεωφορείο από το σταθμό Λιοσίων στα Κάτω Πατήσια. Το λεωφορείο από την Αθήνα θα σε κατεβάσει στον τερματικό σταθμό στα Τρίκαλα κι από κει παίρνεις το λεωφορείο για Καλαμπάκα-Μετέωρα. Η σύνδεση Τρικάλων-Καλαμπάκας είναι πάρα πολύ συχνή. Δες τα δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων από Αθήνα για Τρίκαλα εδώ.
- Με αυτοκίνητο από την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (Ε75). Συνεχίζεις στην εθνική οδό μέχρι το ύψος της Λαμίας, με το που φθάσεις στην πόλη θα δεις στα δεξιά την έξοδο προς Καρδίτσα-Τρίκαλα. Θα περάσεις από τον Δομοκό και θα μπεις στην πεδιάδα της Θεσσαλίας. Ακολούθησε τις πινακίδες για Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα. Η απόσταση είναι 360 χιλιόμετρα, 4 ώρες περίπου.
Εδώ μπορείς να δεις τις ώρες επίσκεψης στα μοναστήρια.
Photos by Kostas Sar
The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.
marian3dv
Υπέροχες οι φωτογραφίες! Αναδεικνύουν το μεγαλείο της περιοχής!
Polina
Oh merci Marianna! Και ο φωτογράφος ευχαριστεί πολύ! Είναι και στο κλίμα των ημερών, δεν μπορείς να πεις! :-p