Top
  >  City   >  Μια βδομαδα στο Μαρακες

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Το Μαρακές είτε θα το λατρέψεις είτε θα το μισήσεις. Για μια πόλη της Ανατολής στην Αφρικανική Ήπειρο, χρειάζεται να προσαρμόσεις τις προσδοκίες σου κατάλληλα και να έχεις προετοιμαστεί πως δεν μοιάζει καθόλου με την οικεία για μας Ευρώπη. Η “κόκκινη πόλη”, όπως αποκαλούν χαρακτηριστικά το Μαρακές,  διακρίνεται για τα έντονα χρώματα της αλλά και τις έντονες αντιθέσεις της. Τη μια στιγμή βρίσκεσαι στο φουτουριστικό αεροδρόμιο Menara ή σε κάποιο γοητευτικό Riad με εσωτερική πισίνα και την άλλη περπατάς στα σοκάκια της Medina, σε κάποια λαϊκή αγορά, όπου ζωντανά κοτόπουλα βρίσκονται σε κλουβιά και σφάζονται μπροστά σου, ενώ μύγες κάνουν πάρτι πάνω στα τρόφιμα (τα οποία οι κάτοικοι αγοράζουν χωρίς να φαίνεται να ενοχλούνται) την ώρα που καρότσες με γαϊδούρια περνούν δίπλα σου.

Αυτή είναι μια πόλη που κινείται στο δικό της πολύχρωμο φρενήρη ρυθμό κι εμείς μπορούμε είτε να πάμε εναντίον της, είτε να προσπαθήσουμε να βρούμε τη θέση μας στον χαοτικό κόσμο της. Ό,τι κι αν περιμένεις, όσα κι αν έχεις διαβάσει πριν την επισκεφτείς, την πρώτη φορά που θα βρεθείς στα souks, στο εσωτερικό της λαβυρινθώδη medina, όπου τα μηχανάκια θα περνούν ξυστά από δίπλα σου, οι μυρωδιές θα γαργαλούν κάπως δυσάρεστα την όσφρησή σου και οι συνθήκες υγιεινής θ΄ απέχουν παρασάγγας απ’ αυτές που έχεις συνηθίσει, ένα μικρό σοκ είναι αναμενόμενο, ιδίως αν είναι από τα πρώτα ταξίδια σου εκτός Ευρώπης, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση.  

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Μαρακές, η αγάπη μας για την πόλη έδινε τη θέση της στην αποστροφή μας και τούμπαλιν σε ωριαία βάση. Υπήρχαν στιγμές, που μια εικόνα, μια εμπειρία ή μια σκηνή που ξεδιπλωνόταν μπροστά μας θα έκανε τις καρδιές μας να φτερουγίσουν από ενθουσιασμό για το μέρος για να έρθει κάποια άλλη λίγο αργότερα που θα μας γέμιζε με ερωτηματικά για το αν το Μαρόκο ήταν, πραγματικά, μια χώρα για μας.

Όμως αυτό συνιστά μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία. Να εμπειρευτείς ένα μέρος σε όλες τις εκφάνσεις του. Μετά τις πρώτες μέρες που εγκλιματίζεσαι και αντιλαμβάνεσαι τι εστί Μαρόκο, απλά χαλαρώνεις και απολαμβάνεις όλες αυτές τις εικόνες που σου προσφέρει απλόχερα το Μαρακές.

Τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική με τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες, τα πολύχρωμα κτήρια που παρεμβάλλονται από συντρίμμια, τα μοναδικά μωσαϊκά, τους κρυφούς κήπους και τα υπέροχα Riads· τους ανθρώπους των souks που προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σου και να πουλήσουν την πραμάτεια τους, τα παιδιά και τους νεαρούς που θα σε πάρουν στο κατόπι με σκοπό να σου δείξουν το δρόμο (με το αζημίωτο φυσικά), γυναίκες που αποκαλύπτουν μόνο τα μάτια τους, πρόσωπα ταλαιπωρημένα κι αγριεμένα από την έρημο αλλά και πρόσωπα χαμογελαστά, ηλικιωμένοι αχθοφόροι με μια παλιά ξύλινη καρότσα για τις βαλίτσες σου, άμαξες με άλογα.

Αυτές οι εικόνες κι άλλες τόσες αναμειγνύονται με τις μυρωδιές από τα πικάντικα φαγητά τους, ενώ ο ιμάμης ακούγεται να καλεί σε προσευχή. Το Μαρακές είναι μοναδικό κι αξίζει να το ζήσεις γιατί μόνο έτσι θα το καταλάβεις. 

Ακολουθεί post με τα 15 πράγματα να κάνεις στο Μαρακές.

*Ευχαριστώ θερμά την Ryanair για τα αεροπορικά μου εισιτήρια. Μπορείς να πετάξεις κι εσύ απευθείας από Αθήνα-Μαρακές, 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με την πτήση να διαρκεί 4 ώρες και 25 λεπτά. 

All photos by me

If you follow me on Instagram (@lavienblog) you might also noticed some of these photos that are always on my happy dreams…

À bientôt

    

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

Comments:

 • Avatar
  9 Απριλίου 2019

  Tί υπέροχες φωτογραφίες!
  Εδώ και χρόνια θέλω να πάω στο Μαρακές…
  Για να δούμε!
  Πολύ τις χάρηκα τις εικόνες αλλά με έπιασε και μία μανία να πάω ΤΩΡΑ!

  reply...

post a comment