Top

South Tyrol

South Tyrol Travrl Guide-Τι να περιμένεις από το Τιρόλο;

Το Νότιο Τιρόλο είναι περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Συνορεύει βόρεια με την Αυστρία, δυτικά με την Ελβετία, νοτιοανατολικά με την περιφέρεια του Βένετο (επαρχία του Μπελούνο), νότια με την επαρχία του Τρέντο και νοτιοδυτικά με τη Λομβαρδία.

Μαζί με την επαρχία του Τρέντο και τις περιοχές του Βόρειου και Ανατολικού Τιρόλου στην Αυστρία, συνιστούν την ευρωπεριφέρεια της ιστορικής περιοχής του Τυρόλου. Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία πήρε το Νότιο Τιρόλο από την Αυστρία βάσει στης Συνθήκης του Αγίου Γερμανού το 1919. Οι ιταλοί φασίστες προσπάθησαν να αφομοιώσουν τον πληθυσμό και μετά ο Χίτλερ συμφώνησε με τον Μουσολίνι να δεχθεί όσους ήθελαν να ζήσουν στο Γ’ Ράιχ. Οι περισσότεροι παρέμειναν αλλά διατήρησαν την ταυτότητά τους. Μετά τον πόλεμο, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν ότι η Ιταλία θα κρατήσει το Νότιο Τιρόλο. Αυστρία και Ιταλία συμφώνησαν στους όρους στους οποίους περιλαμβανόταν ίδιο καθεστώς για τη γερμανική και την ιταλική γλώσσα στη δημόσια ζωή, διδασκαλία των γερμανικών στα τοπικά σχολεία, διατήρηση των γερμανικών επιθέτων που είχαν ιταλοποιηθεί, αυτόνομο Κοινοβούλιο και κυβέρνηση και άλλα ειδικά δικαιώματα για τους κατοίκους του Νότιου Τιρόλου.

 

Από το 1918 είναι χωρισμένο σε δυο γεωγραφικά ανεξάρτητα διαμερίσματα: το ένα στα νότια, που ανήκει στην Ιταλία (Νότιο Τιρόλο ή Μπολζάνο-Άλτο Άντιτζε ), ενώ το δεύτερο βόρεια, αποτελώντας το Kρατίδιο του Τιρόλου της Αυστρίας (Δυτικό και Ανατολικό Τιρόλο).

Τα 10 καλύτερα πράγματα να κάνεις και να δεις στo Νότιο Τιρόλο

Περίπατο στον Τίβερη
Κολοσσαίο
Παλλατίνος Λόφος
Πάνθαιον
Ρωμαϊκή Αγορά
Βατικανό
Κάστρο Sant’ Angelo
Fontana di Trevi
Villa Borghese
Trastevere

MY TOP 3 INSTAGRAM SPOTS

Red Vespa

Polignano e Mare

Monopoli

Οι βασικές προτάσεις μου για το Νότιο Τιρόλο

Διαμονή – Κατά την παραμονή μου στη Ρώμη έμεινα στο

Φαγητό

  • Dittirambo
  • Pizzeria Emma
  • Trattoria Lilli
  • Trappizzino

Μετακίνηση – Στη Ματέρα σχεδόν όλες οι μετακινήσεις σου μπορούν να γίνουν με τα πόδια ή με τα γραφικά tuk tuk.

Πώς να πας

Η μετάβαση στο Νότιο Τιρόλο μπορεί να είναι λίγο δύσκολη χωρίς αυτοκίνητο – γεγονός που το καθιστά έναν προορισμό για μυημένους ταξιδιώτες! Αν δεν θέλεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο, υπάρχει κι άλλος τρόπος.

Με αεροπλάνο:

Το μόνο αεροδρόμιο του Alto Adige βρίσκεται έξω από το Bolzano, εξυπηρετώντας μόνο εσωτερικές πτήσεις. Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από Ρώμη προς Μπολζάνο.

Το πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται στη Βερόνα, που απέχει 150 μίλια από το Bolzano. Από το αεροδρόμιο Villafranca της Βερόνας, κάθε 20 λεπτά περνάει λεωφορείο από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στη Βερόνα (Porta Nuova) και από εκεί μπορείς να πάρεις το τρένο για το Bolzano.

Εναλλακτικά, υπάρχουν απευθείας μεταφορές με λεωφορείο προς το Bolzano και άλλες πόλεις του νότιου Τιρόλου από τα αεροδρόμια Μιλάνο Μάλπενσα, Μπέργκαμο και Βερόνα. Αυτές οι μεταφορές πρέπει να καταγράφονται τουλάχιστον 48 ώρες πριν και οι τιμές ξεκινούν από € 44, μονόδρομα. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Με τρένο:

Το ταξίδι με το τρένο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ταξιδέψεις στην Ιταλία και συνάμα προσιτό. Καθώς το ιταλικό σιδηροδρομικό δίκτυο συνδέει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις, αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στο Alto Adige. Από τη Βερόνα, μόνο 90 ​​λεπτά με το τρένο για το Μπολζάνο. Υπάρχουν επίσης απευθείας τρένα από τη Ρώμη και τη Φλωρεντία (Campo di Marte). Από το Μιλάνο ή τη Βενετία, πρέπει να αλλάξεις τρένο στη Βερόνα, αλλά εξακολουθείς να έχεις ένα σχετικά εύκολο (αλλά πολύωρο) ταξίδι.

South Tyrol Travel Tips

Μέρες που χρειάζονται: 4-5

Καλύτερη εποχή: Φθινόπωρο & Άνοιξη (χειμώνα αν θέλεις να έχεις το μέρος (σχεδόν) μόνο για τον εαυτό σου. Το καλοκαίρι λόγω ζέστης και πολλών σκαλοπατιών δυσκολεύει η κατάσταση.

Νόμισμα: Ευρώ (στα περισσότερα μέρη δέχονται πιστωτικές κάρτες)

Γλώσσα: Σχεδόν το 80% του πληθυσμού μιλάει Γερμανικά. Μπορείς να συνεννοηθείς όμως και στα Ιταλικά.

0