Top

Lake Plastiras

Lake Plastiras Travel Guide-Τι να περιμένεις από τη Λίμνη Πλαστήρα;

Το εντυπωσιακό φράγμα στη θέση Κακαβάκια «γέννησε» τη λίμνη Πλαστήρα, που πλαισιώνεται από τις ελατοσκέπαστες κορυφές των Αγράφων, πυκνόφυτα δάση, πλίθινα σπίτια, εκκλησίες και τοξωτά πέτρινα γεφύρια.

Πολλοί αποκαλούν τη λίμνη Πλαστήρα ως “λίμνη των τεσσάρων εποχών”, γιατί κάθε εποχή η φύση γύρω από τη λίμνη ζωγραφίζει το τοπίο με διαφορετικά χρώματα.

Η λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά, κάποια από αυτά πολύ τουριστικά ενώ κάποια άλλα σχεδόν άγνωστα και έρημα. Τα περισσότερα, όμως, προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη, κάποια στις αγέρωχες κορυφογραμμές και άλλα στο θεσσαλικό κάμπο.

Τα πλέον τουριστικά είναι το Νεοχώρι και τα Καλύβια Πεζούλας ενώ τα πιο ρομαντικά η Καστανιά και η Πεζούλα. Μπορείς να επιδοθείς σε αεραθλήματα στον Ελληνόπυργο, να απολαύσεις φρέσκιες πέστροφες στον Μπελοκομίτη, να δεις την ανατολή από τη Νεράιδα και να απολαύσεις τη θέα του θεσσαλικού κάμπου από το Μοσχάτο.

Τα 10 καλύτερα πράγματα να κάνεις και να δεις στη λίμνη Πλαστήρα

Η ίδια η λίμνη
Χωριό Νεοχώρι
Χωριό Κρυονέρι
Καταρράκτης Ανθοχωρίου
Το Φράγμα
Δάσος Μπελοκομύτη
Βοτανικός Κήπος στο Νεοχώρι
Δραστηριότητες στη λίμνη
Οινοποιείο & Μουσείο Κρασιού στο Μεσενικόλα
Παναγία Πελεκητή λαξεμένη στο βράχο

MY TOP 3 INSTAGRAM SPOTS

Ταξιδιωτικός οδηγός λίμνη Πλαστήρα

Σκηνικά γύρω από τη λίμνη

Ταξιδιωτικός οδηγός λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα 

Ταξιδιωτικός οδηγός λίμνη Πλαστήρα

Άλογα τρέχουν ελεύθερα στη λίμνη

Οι βασικές προτάσεις μου για τη Λίμνη Πλαστήρα

Διαμονή – Στο Naiades Hotel Resort στο Νεοχώρι. Στο Montanema Handmade Village, ένας αγροτουριστικός ξενώνας, σε υψόμετρο 1000, μέσα στο δάσος. Στο Kazarma Lake Resort & Spa με 50 δωμάτια και σουίτες που βλέπουν στη λίμνη.

Φαγητό

  • Το Μανιτάρι στο Νεοχώρι
  • Ταβέρνα Πλαστήρας στο Μορφοβούνι
  • Δειπνοσοφιστής στα Καλύβια Πεζούλας
  • Κληματαριά στα Καλύβια Πεζούλας

Μετακίνηση – Αν θέλεις να κάνεις το γύρο της λίμνης, να επισκεφτείς τις γύρω περιοχές και να κάνεις κάποιες δραστηριότητες στη φύση τότε χρειάζεσαι σίγουρα αμάξι. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης.

Πώς να πας

Με αυτοκίνητο:

Η λίμνη Πλαστήρα απέχει 325 χλμ. από την Αθήνα και 250 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Και οι δύο διαδρομές συγκλίνουν στην Καρδίτσα, περνώντας μέσα από τον Θεσσαλικό κάμπο. Λίγο πριν φτάσεις στη Λαμία ακολουθείς τις πινακίδες για Τρίκαλα – Καρδίτσα (μέσω Δομοκού δηλαδή). Λίγο πριν φτάσεις στην Καρδίτσα θα στρίψεις αριστερά ακολουθώντας την σχετική ένδειξη. Μετά από 7 χλμ περίπου υπάρχει μια διασταύρωση αλλά και οι δυο δρόμοι οδηγούν στη λίμνη Πλαστήρα. Ο πιο σύντομος δρόμος είναι να στρίψεις δεξιά. Εναλλακτικά με λεωφορείο ΚΤΕΛ.

Plastira Lake Travel Tips

Μέρες που χρειάζονται: 2-3

Καλύτερη εποχή: Από Απρίλιο-Οκτώβρη. Ή άνοιξη και το φθινόπωρο είναι από τις πιο όμορφες εποχές, αλλά η λίμνη Πλαστήρα είναι εντυπωσιακή όλο το χρόνο.

Χώρα: Ελλάδα (πρωτεύουσα Αθήνα)

Νόμισμα: Ευρώ (στα περισσότερα μέρη δέχονται πιστωτικές κάρτες)

Γλώσσα: Ελληνικά

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία

*Στη λίμνη Πλαστήρα μπορείς να επιδοθείς σε μία πληθώρα δραστηριοτήτων όπως ιππασία, τοξοβολία, υδροποδήλατα, κανό καγιάκ, mountain bike δίπλα από τη λίμνη και πεζοπορία στα μονοπάτια του εκπαιδευτικού δάσους Μπελοκομίτη.

*Στο φράγμα θα βρεις πάγκους με τοπικά προϊόντα όπως μέλι και γλυκά του κουταλιού. Πάρκαρε το αυτοκίνητό σου και περπάτησε πάνω στο φράγμα με ασφάλεια.

*Να επισκεφθείς τοπικά αποστακτήρια, για να γνωρίσεις το κρασί μικρών παραγωγών.

*Πριν φύγεις, αγόρασε μέλι από ντόπιους παραγωγούς και γλυκά από τον Συνεταιρισμό Γυναικών λίμνης Πλαστήρα.

*Για τους λάτρεις του σκι ή/και snowboard, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων που βρίσκεται στην περιοχή Καραμανώλη μέσα από μια μαγευτική διαδορμή (ειδικά το χειμώνα με το χιόνι). Εκεί υπάρχει και το ορεινό καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει εως και 30 άτομα. Το χιονοδρομικό είναι μικρό και δεν παρέχει ενοικίαση εξοπλισμού οπότε πρέπει να φέρεις το δικό σου εξοπλισμό. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου των Αγράφων συμπεριλαμβάνεται μία πίστα αρχαρίων μήκους 300 μέτρων, καθώς και ένας συρόμενος αναβατήρας. Για να βρεθείς στο χιονοδρομικό ακολουθείς το δρόμο από Καλύβια Πεζούλας προς Πεζούλα και Νεράιδα.

0

post a comment