Top

Vaduz

Vaduz Travel Guide-Τι να περιμενεις απο τη Βαντουζ;

Ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελβετία, βρίσκεται το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, το μόνο κράτος που εκτείνεται μέσα στις Άλπεις. Μια χώρα 40.000 κατοίκων και 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με φυσική ομορφιά που αποτελεί φορολογικό παράδεισο με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. Η πρωτεύουσά του είναι η Vaduz με περίπου 5.000 κατοίκους. Μια μικροσκοπική πρωτεύουσα μιας μικροσκοπικής χώρας. Ο σημερινός πρίγκιπας είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος μονάρχης. Η Vaduz είναι, επίσης, σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση, η έδρα του Ιδρύματος Ωνάση.

Τα 10 καλυτερα πραγματα να κανεις και να δεις στη Βαντουζ

Κάστρο Vaduz
Κόκκινο Σπίτι
Βόλτα στον πεζόδρομο Städtle
Εθνικό Μουσείο του Λίχτενσταϊν
Καθεδρικός της Vaduz (Saint Florin)
Παραδοσιακή γειτονιά Mitteldorf
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Vaduz
Ταχυδρομικό Μουσείο της Vaduz
Σκι στο Malbun
Οι αμπελώνες του Πρίγκηπα του Λίχτενσταϊν

MY TOP 3 INSTAGRAM SPOTS

Ταξιδιωτικός Οδηγός Βαντούζ

Το Κοινοβούλιο 

Ταξιδιωτικός Οδηγός Βαντούζ

Κάστρο Vaduz

Ταξιδιωτικός Οδηγός Βαντούζ

Το Κυβερνητικό Κτίριο

Οι βασικες προτασεις μου για τη Βαντουζ

Διαμονή – Στο Hotel Vaduzerhof, 300 μέτρα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαντούζ. Στο 4 αστέρων ιστορικό ξενοδοχείο Hotel Gasthof Löwen που χρονολογείται από το 1380 και βρίσκεται μέσα σε αμπελώνες στη Βαντούζ, 3 λεπτά από το κέντρο. Για μια luxury διαμονή, στο 5 αστέρων Park-Hotel Sonnenhof που διαθέτει βραβευμένο γκουρμέ εστιατόριο και ιδιωτικό πάρκο με πανοραμική θέα στις Άλπεις, στην Κοιλάδα του Ρήνου, στο Κάστρο Βαντούζ και στους γύρω αμπελώνες.

Φαγητό

  • Στο Adler, πιθανότατα το πιο γνωστό γαστρονομικό μέρος στη Vaduz, που μετρά την τέταρτη γενιά της οικογένειας των ιδιοκτητών. (Herrengasse 2)
  • Στο Burg Brasserie, που σερβίρει το καλύτερο burger στη Vaduz. (Städtle 15)
  • Στο Alpenhotel Malbun, το εστιατόριο του ξενοδοχείου 3 αστέρων που σερβίρει πιάτα κρέατος υψηλής ποιότητας, όπως ψητά, μπριζόλες και fondue. (Im Malbun 1)

Μετακίνηση – Η πόλη περπατιέται με τα πόδια, ακόμη και να ανέβεις στο κάστρο αν σου αρέσει η πεζοπορία. Από ΄κει και πέρα το πιο σίγουρο είναι πως θα έχεις πάει με αυτοκίνητο από την Ελβετία ή την Αυστρία.

Στα υπαίθρια πάρκινγκ και στις θέσεις στάθμευσης η πρώτη ώρα είναι δωρεάν.

Πως να πας

Με αεροπλάνο: Το Λίχτενσταϊν δεν έχει αεροδρόμιο. Το πιο κοντινό είναι το αεροδρόμιο του Innsbruck που βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο με το αυτοκίνητο (10 λεπτά) ή το λεωφορείο (35 λεπτά).

Με αυτοκίνητο: Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στη Vaduz είναι να νοικιάσεις αυτοκίνητο και να έρθεις από την Αυστρία ή την Ελβετία, ώστε να δεις τη φυσική ομορφιά της διαδρομής. Στο Λιχτενστάιν δεν υπάρχουν διόδια. Επειδή όμως θα έρχεσαι από τις άλλες δύο χώρες, χρειάζεται να έχεις κολλημένο το Vignette, αυτοκόλλητο που αντικαθιστά τα διόδια (10€ για 10 μέρες), στην πάνω αριστερή γωνία του παρμπρίζ. Μπορείς να προμηθευτείς το Vignette από τα περισσότερα βενζινάδικα, ή από τα σύνορα (Zoll).

Εναλλακτικά: Μπορείς να φτάσεις στο Λίχτενσταϊν με τρένο/λεωφορείο. Αν είσαι στην Ελβετία θα αποβιβαστείς στις πόλεις Sargans ή Buchs, ενώ αν είσαι στην Αυστρία στο Feldkirch και θα πάρεις ένα από τα λεωφορεία LIEmobil.

Vaduz Travel Tips

Μέρες που χρειάζονται: μισή ή μία μέρα

Καλύτερη εποχή: Απρίλιος- Μάιος

Χώρα: Λίχτενσταϊν (πρωτεύουσα Βαντούζ)

Νόμισμα: Ελβετικό Φράγκο (CHF) με αναλογία περίπου 1,1 προς 1  (στα περισσότερα μέρη δέχονται πιστωτικές κάρτες)

Γλώσσα: Γερμανικά

Πολίτευμα: Συνταγματική Μοναρχία

*Κλείσε οπωσδήποτε τα δεδομένα σου. Το Λίχτενσταϊν δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν ισχύει το Roaming.

*Ο μοναδικός προορισμός για χειμερινό σκι στο Λίχτενσταϊν, είναι το Malbun, 14,5 χλμ βόρεια της Vaduz, και προσφέρει μια σειρά χιονισμένων βουνών που έχουν ξεχαστεί από τις μάζες. Λόγω του μικρού μεγέθους του, ο οικισμός αποφεύγει πολλά από τα προβλήματα που πλήττουν πιο δημοφιλή χιονοδρομικά (όπως την πολυκοσμία και τις ουρές). 

*Τα ωράρια είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της Ελλάδας. Τις καθημερινές τα καταστήματα κλείνουν στις 18:30, τα μουσεία στις 17:00 και τα εστιατόρια στις 21:00.

*Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κρασί. Το Λίχτενσταϊν φημίζεται για τα κρασιά του, αφού τα αμπέλια ευνοούνται από το υψόμετρο, το έδαφος και τα βουνά που τα προστατεύουν από τους ανέμους.

*Επισκέψου το παραμυθένιο χωριό Gaflei, 11χλμ περίπου από τη Vaduz.

*Πέρνα την κλειστή ξύλινη γέφυρα, πάνω από το Ρήνο, που ενώνει και ταυτόχρονα χωρίζει το Λιχτενστάιν με την Ελβετία, αφού τα σύνορα βρίσκονται στο μέσο της.

*Μπορείς να κάνεις Trekking με Λάμα – Αλπάκα, λίγο έξω από το Triesenberg (η δραστηριότητα διαρκεί από δύο ώρες έως και δύο μέρες με διαμονή σε σκηνή).

0

post a comment