Top

Munich

Munich Travel Guide-Τι να περιμένεις από το Μόναχο;

Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας είναι μια πόλη που τα έχει όλα! Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, καταπράσινα πάρκα, όμορφους πεζόδρομους με ολάνθιστες ζαρντινιέρες, ποδηλατόδρομους, επιβλητικές εκκλησίες και ενδιαφέροντα μουσεία.

Πρόκειται για μια πόλη της νοτιονατολικής Γερμανίας (τρίτη μεγαλύτερη της χώρας μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο), χτισμένη στις όχθες του Ίζαρ (Isar), ενός από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Δούναβη. Το όνομά της προέρχεται από τον παλαιό γερμανικό όρο Munichen, που σημαίνει “από τους μοναχούς”.

Η πόλη είναι διάσημη για το Octoberfest, το φεστιβάλ μπύρας που πραγματοποιείται εκεί κάθε χρόνο, διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, με πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Τα 10 καλύτερα πράγματα να κάνεις και να δεις στο Μόναχο

Πλατεία Marienplatz
Ανάκτορο Nymphenburg
Βόλτα στη μποέμ συνοικία της πόλης
Μουσείο της BMW
Βασιλικό Ανάκτορο (Residenz)
Ολυμπιακό Πάρκο
Γερμανικό Μουσείο
Καθεδρικός ναός Frauenkirche
Βόλτα στον Αγγλικό Κήπο (Englischer Garten)
Θέα από πύργο εκκλησίας Αγίου Πέτρου

MY TOP 3 INSTAGRAM SPOTS

Ταξιδιωτικός οδηγός Μόναχο

Σε αριστοκρατικές αυλές 

Ταξιδιωτικός οδηγός Μόναχο

Η θέα από το Alter Peter 

Ταξιδιωτικός οδηγός Μόναχο

Ο ποταμός Ίζαρ

Οι βασικές προτάσεις μου για τo Μόναχο

Διαμονή – Κατά την παραμονή μου στο Μόναχο έμεινα στο ξενοδοχείο Gambino Hotel Cincinnati. Είναι λίγο πιο πέρα από το κέντρο (γι’ αυτό και η τιμή του είναι πολύ προσιτή) αλλά ακριβώς απ’έξω υπάρχει στάση του τρένου που σε λίγα λεπτά σε πάει στο κέντρο.

Στο Gambino Hotel Werksviertel που βρίσκεται σε βολική τοποθεσία στην περιοχή Berg am Laim του Μονάχου, σε απόσταση 600μ. από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό München Ost, 2,8χλμ. από το Γερμανικό Μουσείο και 3,2χλμ. από το Νέο Δημαρχείο.

Στο κομψό Motel One München – Deutsches Museum, ένα design ξενοδοχείο, στην περιοχή Au-Haidhausen του Μόναχου, μόλις 700μ. από το Γερμανικό Μουσείο.

Στο 4αστέρων αλλά οικονομικό Ameron München Motorworld με υπέροχη θέα στο Motorworld και την εκπληκτική έκθεση αυτοκινήτων.

Φαγητό

  • Στο Cotidiano για το πιο γευστικό brunch με 5 καταστήματα στο Μοναχο. (Gärtnerplatz 6, 80469/ Maxburgstr. 4, 80333/ Hohenzollernstraße 11, 80801/ Bodenseestraße 1, 81241/ Alfred-Arndt-Straße 1, 80807)
  • Στην παραδοσιακή μπυραρία Wirtshaus In Der Au. (Lilienstr. 51, 81669)
  • Στο ατμοσφαιρικό Ratskeller στην Παλιά Πόλη του Μονάχου. Καθώς κατεβαίνεις τη μεγάλη πέτρινη σκάλα στο εστιατόριο, θα νομίζεις ότι μπαίνεις σε μοναστήρι. Καλυμμένες οροφές με επένδυση από μαόνι, παράθυρα από βιτρό και όμορφες ξύλινες καρέκλες και τραπέζια, συνοδεία βαυαρικών σπεσιαλιτέ. (Marienplatz 8, 80331)
  • Στο παραδοσιακό Augustiner Stammhaus, ένα βαυαρικό εστιατόριο με ψηλά ταβάνια και επένδυση από σκούρο ξύλο στους τοίχους που θα σε κάνει να νιώσεις σαν να βρίσκεσαι στα τέλη του 19ου αιώνα. (Neuhauser Str. 27, 80331)
  • Στο Vinaiolo, κρυμμένο σε έναν από τους δρόμους της Παλιάς Πόλης, μπορεί να υπερηφανεύεται για τις καλύτερες γεύσεις από την ιταλική κουζίνα. (Steinstraße 42, 81667)
  • Στο Weisses Bräuhaus, παραδοσιακό Βαυαρικό και αγαπημένο των ντόπιων, όπου οι σερβιτόροι σε υποδέχονται στην πόρτα. (Tal 7, 80331)

ΜετακίνησηΤο Μόναχο διαθέτει ένα εκτεταμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Αποτελείται από ένα υπόγειο δίκτυο (U-Bahn), προαστιακά τρένα (S-Bahn), τραμ και λεωφορεία. Οι σταθμοί του μετρό επισημαίνονται με πινακίδες που δείχνουν ένα λευκό “U” σε μπλε φόντο. Οι προαστιακές γραμμές S-Bahn επισημαίνονται με λευκό “S” σε πράσινο φόντο. Οι στάσεις τραμ και λεωφορείων σημειώνονται με πράσινο “H” μέσα σε πράσινο κύκλο σε κίτρινο φόντο.

Όλες οι προαστιακές γραμμές του S-Bahn περνούν από το κέντρο της πόλης και συνδέουν τον Κεντρικό Σταθμό του Μονάχου (Hauptbahnhof) με τον Ανατολικό Σταθμό (Ostbahnhof) με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Marienplatz και η Karlsplatz.

Το ίδιο εισιτήριο ισχύει για όλες αυτές τις μορφές δημόσιων συγκοινωνιών. Δεν χρειάζεσαι διαφορετικά εισιτήρια, αν μετακινηθείς από το τρένο στο τραμ προς το λεωφορείο. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν στις μπλε μηχανές αυτόματης πώλησης, που βρίσκονται σε σταθμούς U-και S-Bahn, σε πολλές στάσεις τραμ και λεωφορείων και σε πολλά λεωφορεία και τραμ μέσα.

Κλείσε εισιτήρια για το Munich Hop-On Hop-Off

Πώς να πας

Με αεροπλάνο: Υπάρχουν δύο διαθέσιμα μέσα μεταφοράς από το αεροδρόμιο του Μονάχου, επίσημα ονομαζόμενο Flughafen München (MUC), μέχρι την πόλη του Μονάχου, το Ταξί και το Τρένο. Η πιο ξεκούραστη επιλογή είναι αναμφίβολα τα ταξί του αεροδρομίου του Μονάχου. Η ταρίφα της συγκεκριμένης διαδρομής είναι στα 70€ και η διάρκεια της περίπου 45 λεπτά. Η εναλλακτική λύση του τρένου είναι πολύ πιο οικονομική και πιο δημοφιλής. Θα βρείτε απευθείας γραμμές τρένων από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης. Τα κανονικά εισιτήρια του τρένου είναι στα 11.20€ ενώ το ταξίδι μέχρι τον κεντρικό σταθμό των τρένων, Marienplatz, διαρκεί λίγο λιγότερο από το αντίστοιχο με ταξί.

Tip

Πάρε το λεωφορείο της Lufthansa Express για απευθείας σύνδεση από το αεροδρόμιο του Μονάχου προς το κέντρο της πόλης και πάλι πίσω. Ανεξάρτητα από την αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδεύεις, το λεωφορείο είναι διαθέσιμο για παραλαβή και αποβίβαση από το αεροδρόμιο κάθε 20 λεπτά, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Μπορείς να κλείσεις εισιτήρια εδώ.

Munich Travel Tips

Μέρες που χρειάζονται: 4-5

Καλύτερη εποχή: Όλο το χρόνο

Χώρα: Γερμανία (πρωτεύουσα Βερολίνο)

Νόμισμα: Ευρώ (στα περισσότερα μέρη δέχονται κάρτες)

Γλώσσα: Γερμανικά

Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

*Τα πάντα είναι κλειστά τις Κυριακές αλλά είναι η τέλεια μέρα μουσείων, αφού κάποια προσφέρουν είσοδο με 1€, συμπεριλαμβανομένων των: Βαυαρικό Μουσείο, Alte Pinakothek, Pinakothek der Moderne, Museum Brandhorst και Sammlung Schack, μεταξύ άλλων. Το Haus der Kunst προσφέρει δωρεάν είσοδο την πρώτη Πέμπτη του μήνα και το Villa Stuck προσφέρει δωρεάν είσοδο το πρώτο βράδυ της Παρασκευής του μήνα. Επισκέψου τον τουριστικό ιστότοπο του Μονάχου για μια πλήρη λίστα με τις προσφορές μουσείων.

*Εάν δεν θέλεις να ανησυχείς για την επίσκεψη μουσείων συγκεκριμένες ημέρες, πάρε ένα Munich City Card ή Pass. Και οι δύο προσφέρουν δωρεάν απεριόριστες διαδρομές σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η Card προσφέρει εκπτώσεις σε μουσεία και το Pass προσφέρει δωρεάν είσοδο σε όλα τα κύρια αξιοθέατα. Η Card ξεκινά από 13,90€ για 1 ημέρα, ενώ το Pass κοστίζει 47,90€ για 1 ημέρα.

Αγόρασε τη City Card εδώ

*Η πιο διάσημη μπυραρία στον κόσμο βρίσκεται στο Μόναχο. Το Hofbräuhaus χτίστηκε το 1607 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ζυθοποιείο, με το τμήμα του εστιατορίου να ανοίγει το 1828. Η μπύρα παρήχθη εδώ μέχρι το 1896, οπότε το ζυθοποιείο ξεπέρασε το αρχικό του σπίτι και η παραγωγή μπύρας μεταφέρθηκε σε μια νέα, μεγαλύτερη τοποθεσία στα προάστια. Ενώ μεγάλο μέρος της μπυραρίας καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανακατασκευή το 1958 αποκατέστησε το κτίριο στο αρχικό του στυλ. Περισσότερες από 100 ενεργές ομάδες επισκέπτονται το Hofbräuhaus και οι παλαιότεροι θαμώνες κρατούν το τραπέζι τους εδώ και 70 χρόνια. Είναι επίσης η πιο δημοφιλής μπυραρία κατά τη διάρκεια του Octoberfest και φιλοξενεί τακτικά εκδηλώσεις όλο το χρόνο και ζωντανή μουσική.

Ανακάλυψε την πιο διάσημη μπυραρία στον κόσμο με έναν επίσημο οδηγό της πόλης του Μονάχου και απόλαυσε μπόλικη μπύρα, κλείνοντας εισιτήρια εδώ.

*Αν θέλεις να φας κάτι γρήγορο και φτηνό, τα stand με τα λουκάνικα, τα Biergarten και οι χώροι που φτιάχνουν shawarma προσφέρουν την ευκαιρία να φας μόνο με 3-5€. Το φαγητό κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό είναι επίσης φθηνό και γρήγορο.

*Την Τρίτη, είναι η «Ημέρα του Κινηματογράφου» και τα εισιτήρια είναι φθηνότερα (το εισιτήριο για το μεγάλο κινηματογράφο στο Stachus είναι μόνο 7-10€). Τα εισιτήρια για την Όπερα και το Μπαλέτο του Μονάχου για άτομα κάτω των 30 ετών κοστίζουν μόνο 10€ με απόδειξη ταυτότητας και πωλούνται στο τέλος κάθε μήνα για τον επόμενο μήνα, εάν μπορείς να προγραμματίσεις την επίσκεψη εκ των προτέρων.

*Αν και στα περισσότερα μέρη στο Μόναχο δέχονται κάρτες, τα μικρότερα καταστήματα, οι πάγκοι της αγοράς και τα τοπικά καταστήματα τροφίμων, όπως αρτοποιεία και κρεοπωλεία, εξακολουθούν να λειτουργούν αρκετά με μετρητά. Μπορεί επίσης να συναντήσεις μηχανήματα εισιτηρίων μόνο με κέρματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για να μην χρειαστεί να “παρανομήσεις” στο τραμ ή να χάσεις ένα ακαταμάχητο αροσκεύασμα που σου σπάει τη μύτη, είναι καλύτερο να έχεις πάντα κάποια ευρώ στην τσέπη σου. 

*Στα μπαρ και τα εστιατόρια, προτού δώσεις τα μετρητά ή την κάρτα σου για να πληρώσεις το λογαριασμό, θα πρέπει να υπολογίσεις το πλήρες ποσό (στρογγυλοποιώντας προς τα πάνω για να συμπεριλάβεις φιλοδώρημα περίπου 10%) και να ανακοινώσεις αυτό το σύνολο στον σερβιτόρο. Τα χρήματα που έμειναν στο τραπέζι μετά την πληρωμή ενδέχεται να μην φτάσουν στο προσωπικό.

*Αν πας καλοκαίρι, μια βουτιά στον ποταμό Isar μια ζεστή μέρα που ακολουθείται από μια βόλτα με το ποδήλατο γύρω από την πόλη στην απογευματινή λιακάδα είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία στο Μόναχο. Το καλύτερο σημείο για να κάνεις μια βουτιά είναι ανάμεσα στις γέφυρες Reichenbach και Wittelsbacher, στο πάρκο γνωστό ως Frühlingsanlagen, όπου αισθάνεσαι πολλά χιλιόμετρα μακρυά από μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας. Μεγάλα πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν σε ένα σημείο όπου το νερό είναι αρκετά βαθύ για να επιδοθείς σε εντυπωσιακά κολυμβητικά.

*Το Μόναχο διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα ποδηλατοδρόμων (μπορείς να κατεβάσεις τους χάρτες διαδικτυακά). Οι λωρίδες αυτές βρίσκονται είτε στην άκρη του δρόμου είτε σε μέρος του πεζοδρομίου. Στην τελευταία περίπτωση, είναι πολύ εύκολο να περπατήσεις κατά λάθος στον χώρο που προορίζεται για ποδήλατα, αλλά αυτό δεν συνιστάται. Πολλοί ποδηλάτες, ειδικά αυτοί που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ποδήλατα, κινούνται με υψηλές ταχύτητες και μπορεί να μην μπορούν να σταματήσουν εγκαίρως. Τα οικογενειακά ποδήλατα με κουτιά για παιδιά, ειδικότερα, έχουν αρκετό βάρος πίσω τους. Ευτυχώς, όλα τα ποδήλατα υποχρεούνται να έχουν κουδούνια από το νόμο και οι αναβάτες δεν φοβούνται να τα χρησιμοποιήσουν – αν ακούσεις drin-drin, απομακρύνσου γρήγορα!

*Εάν ξεχάσεις κάτι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να δοκιμάσεις να εντοπίσεις τα υπάρχοντά σου. Στα δυτικά του Μονάχου, μπορείς να περάσεις από το Munich Transport Company (MVG) Lost and Found Center (Fundbüro), όπου καταλήγουν πολλά χαμένα αντικείμενα. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις να εντοπίσεις τα αντικείμενά σου προτού πας εκεί μέσω της διαδικτυακής λειτουργίας αναζήτησης.

*Επισκέψου το μνημείο στο Νταχάου για να μάθεις για την ιστορία και τη λειτουργία του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, εξερευνώντας τα σωζόμενα κτίρια και το μουσείο.

Κλείσε εισιτήρια εδώ 

DAY TRIPS 

Neuschwanstein Castle

Αυτό το νεορομαντικό παλάτι του 19ου αιώνα ήταν το πρότυπο για το κάστρο της Disney και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Ευρώπη, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Σκαρφαλωμένο σε έναν απόκρημνο λόφο στη Βαυαρία κοντά στην πόλη Füssen, το παλάτι παραγγέλθηκε από τον «τρελό» Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας ως καταφύγιο και φόρο τιμής στον Richard Wagner. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν έξω και να θαυμάσουν το εκπληκτικό εξωτερικό δωρεάν, αλλά το εσωτερικό είναι προσβάσιμο μόνο με ξενάγηση σε συγκεκριμένες ώρες, για τις οποίες πρέπει να γίνει κράτηση εκ των προτέρων. Ενώ το Neuschwanstein Castle έχει μέγεθος 6.000 τετραγωνικά μέτρα, μόνο 14 δωμάτια ολοκληρώθηκαν ποτέ. Είναι ενδιαφέρον ότι τα μεγαλοπρεπή δωμάτια ήταν εξοπλισμένα με πολύ σύγχρονη τεχνολογία για την εποχή, όπως κεντρική θέρμανση, ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό, αυτόματες τουαλέτες και τηλέφωνα. 

Top Experience

Ανακάλυψε τα υπέροχα κάστρα του Λουδοβίκου Β’, Βασιλιά της Βαυαρίας, το παραμυθένιο Neuschwanstein, το Linderhof και το γραφικό Hohenschwangau, πριν ταξιδέψεις στη μικρή πόλη Oberammergau.

Κλείσε εισιτήρια εδώ

Zugspitze

Η Βαυαρία προσφέρει εκπληκτικά βουνά και λίμνες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης κορυφής της Γερμανίας, του Zugspitze. Μπορείς να φτάσεις σε αυτό το απίστευτο οροπέδιο ύψους 2.962 μέτρων με τη δημόσια συγκοινωνία προς το Garmisch-Parkinkirchen και το τρένο Zugspitzbahn. Αυτό το απίστευτο γραφικό ταξίδι σε μεταφέρει μέσω του Grainau για να φτάσεις στο Eibsee, μια εκπληκτική τιρκουάζ λίμνη των Άλπεων. Από εδώ το τελεφερίκ σε μεταφέρει στην κορυφή για μια εκπληκτική πανοραμική θέα 360° στο εστιατόριο Panorama 2962. Τα εισιτήρια είναι 63 ευρώ μετ’ επιστροφής και διατίθενται μόνο το καλοκαίρι.

Top Experience

Ταξίδεψε στο Garmisch-Partenkirchen από το Μόναχο και ανέβα στο Zugspitze, το ψηλότερο βουνό της Γερμανίας, με τελεφερίκ. Πιες μια μπύρα στην ψηλότερη μπυραρία της χώρας και κάνε μια βόλτα μετ’ επιστροφής στα βουνά με ένα τρένο με οδοντωτούς τροχούς. 

Κλείσε εισιτήρια εδώ

Tegernsee

Σε απόσταση μιας ώρας με το τρένο έξω από το Μόναχο βρίσκεται το όμορφο βαυαρικό χωριό Tegernsee, δίπλα στη λίμνη. Τα παραδοσιακά βαυαρικά σπίτια έχουν πολύχρωμα λουλούδια που κρέμονται από τα μπαλκόνια και η ίδια η λίμνη περιβάλλεται από καταπράσινα βουνά. Όπου κι αν καθίσεις θα έχεις υπέροχη θέα στο νερό. Αν είσαι λάτρης της μπύρας, δοκίμασε μια από τις τοπικές μπύρες Tegernsee στο ζυθοποιείο Herzogliches Schloss Tegernsee.

Χιονοδρομικά Κέντρα στη Βαυαρία

Oberstaufen

Τέσσερα διαφορετικά χιονοδρομικά κέντρα (Steibis-Imberg, Hündle-Thalkirchdorf, Sinswang και Hochgratbahn) και συνολικά 60 χιλιόμετρα πίστες περιμένουν τους λάτρεις των χειμερινών σπορ στο Oberstaufen, που είναι περιτριγυρισμένο από το εκπληκτικό τοπίο των βουνών Allgäu. Εκεί θα βρεις πίστες για όλα τα επίπεδα εμπειρίας στο σκι και το snowboard.

Steinplatte-Winklmoosalm

Αν θέλεις να κάνεις σκι σε δύο χώρες μέσα σε μία ημέρα, τότε το Steinplatte-Winklmoosalm είναι το place to be. Υψόμετρο μεταξύ 740 και 1860 μέτρων και 42 χιλιόμετρα πίστας μεταξύ Σάλτσμπουργκ, Τιρόλου και Βαυαρίας. Αν είσαι αρχάριος επίλεξε τη βαυαρική Winklmoosalm ενώ αν είσαι προχωρημένος η Steinplatte του Τιρόλου (με φανταστικό πανόραμα) τα έχει όλα.

Zugspitze

Το ψηλότερο βουνό της Γερμανίας φιλοξενεί επίσης μερικά υπέροχα χιονοδρομικά κέντρα, σε υψόμετρο 2.720 μέτρων. Εκεί μπορείς να εξερευνήσεις συνολικά 20 χιλιόμετρα πίστες και να κατέβεις το βουνό με έλκηθρο. Το χωριό igloo  (ένα ξενοδοχείο τέχνης φτιαγμένο από χιόνι και πάγο σε υψόμετρο 2.030 μέτρων) είναι μια must εμπειρία διανυκτέρευσης.

Garmisch-Classic

Ακριβώς δίπλα στο Zugspitze, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Garmisch-Classic που αποτελείται από τρία βουνά (Hausberg, Kreuzeck και Alpspitze) και 40 χιλιόμετρα πίστες για όλα τα επίπεδα εμπειρίας στο σκι. Για οικογένειες και αρχάριους, η περιοχή Hausberg είναι ό,τι πρέπει ενώ οι προχωρημένοι προτιμούν την Alpspitze.

Oberjoch/ Bad Hindelang

Με 30 χιλιόμετρα μπλε, κόκκινων και μαύρων πιστών για σκιέρ όλων των επιπέδων, αλλά και νυχτερινό σκι και υπερσύγχρονους 8θέσιους αναβατήρες, το Oberjoch/ Bad Hindelang είναι επίσης ιδανική επιλογή για οικογένειες, καθώς εκεί υπάρχει το τεράστιο Kinderland, όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν σκι ή snowboard μέσω παιχνιδιών.

Disclaimer: To Blog περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως η αγορά κάποιας υπηρεσίας από τους εξωτερικούς συνδέσμους, μου αποφέρει μια μικρή προμήθεια, χωρίς επιπλέον κόστος για σένα, που συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης του La Vie En Blog. Ευχαριστώ πολύ! 

0

post a comment