Top

Crete

Crete Travel Guide-Τι να περιμένεις από την Κρήτη;

Τα πάντα! Η Κρήτη τα έχει όλα και σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρίσεις χωρίς αμφιβολία. Ονειρεμένες ακρογιαλιές που μοιάζουν να ξεπήδησαν από τη «γαλάζια λίμνη», trendy beach bars για πιο τρελές καταστάσεις και δυναμικό nightlife για όλα τα γούστα. Από τα κρυστάλλινα νερά και την άμμο-πούδρα της Φαλάσαρνας, στις ατελείωτες πατημασιές πάνω στη γκρίζα άμμο στο Ελαφονήσι με τα χιλιάδες κοχύλια. Από τα πολύχρωμα βότσαλα της Σούγιας στα τιρκουάζ νερά του λιλιπούτειου κόλπου Ίλιγγα. Από τη new age πλαζ της Παχιάς ‘Αμμου στην Παλιόχωρα στα διάφανα νερά του Αϊ-Γιάννη της τελείως ζεν Γαύδου, στη σκιά των κέδρων και με φόντο εξαίσια ηλιοβασιλέματα.

Κάνεις την πρώτη μου βουτιά στο βαθύ μπλε του Λιβυκού, και «προσγειώνεσαι» στον παράδεισο που λέγεται Τριόπετρα με τους τρεις απίθανους τεράστιους βράχους στην άκρη της παραλίας και την αίσθηση απεραντοσύνης πάνω στα μαύρα βότσαλα. Πετάγεσαι στην αμμώδη παραλία του Αγίου Παύλου ή στη γραφικότατη βοτσαλένια Αγία Φωτεινή. Κι όλα αυτά πολύ κοντά στην εξωτική ομορφιά της Λίμνης Πρέβελη.

Μεσογειακό τοπίο, απέραντες παραλίες, ενετικές πόλεις, κάστρα και φοινικοδάση, άγρια φαράγγια και αρχαιολογικοί χώροι απροσμέτρητης ιστορικής σημασίας, κοσμοπολίτικα resorts που φιγουράρουν στις σελίδες των σημαντικότερων ταξιδιωτικών περιοδικών του κόσμου και παραδοσιακές συνταγές. Η γενέτειρα  του Νίκου Καζαντζάκη, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Νίκου Ξυλούρη και του Ελευθέριου Βενιζέλου, διατηρεί το  παραδοσιακό της χρώμα στα απαράλλακτα στο χρόνο χωριά της ενδοχώρας (Ανώγεια, Ζωνιανά, Σφακιά). Ξεδιπλώνει τον κοσμοπολιτισμό της στις εφάμιλλες των ωραιότερων θέρετρων της Μεσογείου (Ελούντα, ‘Αγιος Νικόλαος, Λιμένας Χερσονήσου). Ονειρεμένοι λαβύρινθοι με εξαίσια αρχιτεκτονική της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας στις παλιές πόλεις Χανίων και Ρεθύμνου.

Για να πάρεις μια καλή γεύση της Κρήτης, αφιέρωσε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες -φυσικά με αυτοκίνητο-, και γνώρισε την λεβεντογέννα Κρήτη και τις αμέτρητες ομορφιές της. Και κάθε χρόνο θα θες να επιστρέφεις ξανά και ξανά!

Τα 10 καλύτερα πράγματα να κάνεις και να δεις στην Κρήτη

Λιμνοθάλασσα Μπάλου
Παλιά Πόλη Χανίων & Ρεθύμνου
Μάταλα
Λίμνη Κουρνά
Ελαφονήσι
Χωριό Μηλιά
Οικισμός Λουτρό
Φαράγγι Σαμαριάς
Πρέβελη
Μινωικό Παλάτι της Κνωσού

MY TOP 3 INSTAGRAM SPOTS

Η λίμνη Κουρνά

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Η Παλιά Πόλη των Χανίων

Οι βασικές προτάσεις μου για την Κρήτη

Διαμονή – Στο οικολογικό χωριό Μηλιά με 13 ξενώνες και μπόλικη φύση. Ένα μέρος που βρίσκεται στη λίστα του Lonely Planet με τα 50 μαγικά μέρη που πρέπει να δει κάποιος στην Ευρώπη.

Φαγητό – Η Κρήτη έχει πολλές επιλογές σε κάθε λογής εστιατόρια και ταβέρνες.

  • Ο Μύλος του Κερατά στον Πλατανιά
  • Στο εστιατόριο Μηλιά στο ομώνυμο χωριό, στο Βλάτο Χανιών, υπό το φως των κεριών, με νόστιμα πιάτα φτιαγμένα με τα προϊόντα του κήπου και της φάρμας του χωριού και μαγειρεμένα στην κατσαρόλα ή στον ξυλόφουρνο, απ’ όπου βγαίνει και το χειροποίητο ψωμί.
  • Νεραντζούλα στο Βουλγάρω
  • Θαλασσινό Αγέρι στα Ταμπακάρια
  • Στην αυλή του Semiramis στην παλιά πόλη Χανίων με παραδοσιακές γεύσεις Κρήτης και ζωντανή μουσική.
  • Στο Πηγάδι του Τούρκου στα στενά της Σπλάντζιας με πιάτα από την Ανατολή.
  • Στη Γραμβούσα στην Καλυβιανή με (επιστρέφοντας από Μπάλο ή Φλάσαρνα)
  • Στο ρομαντικό Kapsaliana Village στο Αρκάδι στο Ρέθυμνο.

Μετακίνηση – Η Κρήτη χρειάζεται οπωσδήποτε αυτοκίνητο.

Πώς να πας

Με πλοίο:

Στην Κρήτη υπάρχουν 6 λιμάνια που δέχονται επιβατικά πλοία:

  • Λιμάνι στον Κίσσαμο (Καστέλι), λίγο έξω από την πόλη. Από εδώ γίνονται δρομολόγια προς Κύθηρα και Αντικύθηρα μόνο.
  • Λιμάνι στη Σούδα, 14 χιλιόμετρα από τα Χανιά
  • Λιμάνι στο Ρέθυμνο
  • Λιμάνι στο Ηράκλειο
  • Λιμάνι στο Αγιο Νικόλαο
  • Λιμάνι στη Σητεία

Δρομολόγια για Κρήτη έχουν οι Minoan Lines

Με αεροπλάνο:

Στην Κρήτη υπάρχουν 2 μεγάλα αεροδρόμια, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου (Νίκος Καζαντζάκης) και το Αεροδρόμιο Χανίων (Ιωάννης Δασκαλογιάννης). Υπάρχει επίσης ένα μικρότερο στη Σητεία.

Και τα δύο μεγάλα αεροδρόμια είναι σε μικρές αποστάσεις από τις πόλεις:

  • Νίκος Καζαντζάκης: 5 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο
  • Ιωάννης Δασκαλογιάννης: 12 χιλιόμετρα από τα Χανιά

Απευθείας πτήσεις έχουν η Olympic Air, η Aegean Airlines και η Sky Express. Η πτήση διαρκεί 50 λεπτά με 1 ώρα από την Αθήνα

Crete Travel Tips

Μέρες που χρειάζονται: 1-2 εβδομάδες

Καλύτερη εποχή: Από Απρίλιο-Οκτώβρη

Χώρα: Ελλάδα (πρωτεύουσα Αθήνα)

Νόμισμα: Ευρώ (στα περισσότερα μέρη δέχονται πιστωτικές κάρτες)

 Γλώσσα: Ελληνικά

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία

*Αν αγαπάς την πεζοπορία, στα Χανιά θα βρεις πλέον τα Chania Trails, ένα δίκτυο από επτά πεζοπορικές διαδρομές σε εντυπωσιακά σκηνικά, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Ανάμεσά τους, το μονοπάτι στο φαράγγι του Κυκλάμινου στον δρόμο για Κεραμειά, η διαδρομή στο ιστορικό Θέρισο με θέα τα Λευκά Όρη και το μονοπάτι από τη Μονή Γουβερνέτου προς την παραλία του Σταυρού στο Ακρωτήρι. Βρες τους χάρτες στο avenzamaps.com.

*Αν επισκεφτείς τα Χανιά Οκτώβρη, αξίζει να γνωρίζεις πως κάθε χρόνο, αυτό το μήνα, διεξάγεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης και προσελκύει σημαντικούς Έλληνες κινηματογραφιστές (chaniafilmfestival.com).

*Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Dance Days Chania) που διεξάγεται στα τέλη Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου προσελκύει στα Χανιά σημαντικούς χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (dancedays.gr).

0

post a comment