Top

Florina

Florina Guide-Τι να περιμένεις από τη Φλώρινα;

Ο νομός Φλώρινας, στη Μακεδονία, ακροβατώντας ανάμεσα στη βαλκανική αύρα και την ευρωπαϊκή αρχοντιά του, αποτελεί έναν τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Τυλιγμένος συνήθως από τη μυστηριακή ομίχλη (σινιάκι), αποτελεί παράδεισο για κάθε λάτρη της φύσης.

Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών με τις δίδυμες αρχέγονες λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, αλλά και οι υπόλοιπες 4 λίμνες, Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Πετρών και Χειμαδίτιδα, συνθέτουν ένα μαγευτικό ταξίδι.

Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, το μοναδικό στην Ελλάδα που βρίσκεται δίπλα σε εθνική οδό, μέσα σε μια διαδρομή πνιγμένη στις πανύψηλες οξιές, ανταμείβει και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Το Αμύνταιο με τους πολυάριθμους αμπελώνες και την πλούσια οινοπαραγωγική κληρονομιά, που συγκαταλέγεται στα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO και οι υπόλοιποι παραδοσιακοί οικισμοί, όπως αυτός του Νυμφαίου, του Αγίου Αχίλλειου, του Ακρίτα, οι αρχαιολογικοί τόποι όπως των Πετρών και του λόφου του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας, ανασυνθέτουν το πλούσιο παρελθόν του τόπου.

Στη Φλώρινα, την πόλη που ύμνησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μέσα από τις ταινίες του, τα μαγευτικά αρχοντικά στις όχθες του ποταμού Σακούλεβα που διατρέχει την πόλη θα σε συνεπάρουν.

Ο τόπος φημίζεται για την έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, αφού λειτουργούν πάμπολλα εργαστήρια ζωγράφων και γλυπτών, ερασιτεχνών και μη, που μαζί με τους φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στην περιοχή. Εκτός από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπάρχει και η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, όπου σε διατηρητέο κτίριο του ΟΣΕ στο τέρμα της γραμμής του σιδηροδρομικού σταθμού, φιλοξενούντααι πάνω από 100 έργα ντόπιων καλλιτεχνών.

Ξακουστοί είναι οι κηροπλάστες της Φλώρινας που δημιουργούν πολύχρωμα πλεκτά κεριά, ενώ οι καλαθοπλέχτες του Βαρικού Αμυνταίου θα σε ταξιδέψουν στον χρόνο με τη μαεστρία τους.

Τα 10 καλύτερα πράγματα να κάνεις και να δεις στη Φλώρινα

Βόλτα στον ποταμό Σακουλέβα
Λόφος Αγίου Παντελεήμονα
Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Νυμφαίο
Αμύνταιο
Λίμνες Πρέσπες
Επίσκεψη σε οινοποιεία
Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου-Βίγλας
Καταφύγια του Αρκτούρου

MY TOP 3 INSTAGRAM SPOTS

Ταξιδιωτικός Οδηγός Φλώρινας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Λέσχης Πολιτισμού 

Ταξιδιωτικός Οδηγός Φλώρινας

Η χιονισμένη Φλώρινα από το The Lynx

Ταξιδιωτικός Οδηγός Φλώρινας

Βόλτες στον ποταμό Σακουλέβα 

Οι βασικές προτάσεις μου για τη Φλώρινα

Διαμονή – Χωρίς καμία αμφιβολία, στο The Lynx Mountain Resort, ένα boutique hotel 5 αστέρων, ένα «μπαλκόνι» στην picturesque πόλη της Φλώρινας, στο πιο κινηματογραφικό spot του Ελληνικού Βορρά.

Φαγητό

  • Στο “Six Lakes”, το εστιατόριο του The Lynx Mountain Resort που αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα δημιουργώντας αυθεντικά ελληνικά πιάτα, πάντα με πανοραμική θέα στην πανέμορφη Φλώρινα. (Λόφος Αγίου Παντελεήμονως, Φλώρινα, τηλ. 23854 40900)
  • Στην οικογενειακή ταβέρνα “Θωμάς”, που μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ, 50 χρόνια ύπαρξης, στον ερημικό δρόμο του δάσους Βίτσι, (σχεδόν) στη μέση του πουθενά. (18ο χιλ. Επαρ. Οδ. Αμύνταιου – Καστοριάς, Σκλήθρο Φλώρινας, τηλ. 23860 31080)
  • Στον “Αποσπερίτη” για χοιρινά μπριζολάκια, ριζότο μανιταριών και μπαλοτίνια κοτόπουλο (25ης Μαρτίου 6-8, Φλώρινα, τηλ. 23853 00794).
  • Στο “Διεθνές”, το ιστορικό καφενείο, που λειτουργεί από το 1925 και στέκι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τσίπουρο και καυτερούς μεζέδες με μπούκοβο. (Μ. Αλεξάνδρου 96, Φλώρινα, τηλ. 23850 23585)

Ποτό

  • Στο Florian, ένα νεοκλασικό κτήριο στις όχθες του ποταμού, για καφέ το πρωί, γλυκό το απόγευμα και ποτό το βραδάκι. (Λ. Ελευθερίας 60, Φλώρινα, τηλ. 23850 26522) 

Μετακίνηση – Το πιο βολικό είναι να έχεις το δικό σου αυτοκίνητο ώστε να μπορείς να γυρίσεις τις λίμνες, τα βουνά και τα οινοποιεία.

Η μετακίνηση στην πόλη της Φλώρινας γίνεται μ’ ένα καλά οργανωμένο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία που συνδέουν τις γειτονιές της πόλης). Το ποδήλατο επίσης ενδείκνυται αλλά και οι περιπατητικές διαδρομές.

Πώς να πας

Με αυτοκίνητο: Από Αθήνα, η απόσταση είναι 573 χλμ μέσω ΕΟ Αθηνών –Θεσσαλονίκης, ως το ύψος της Λάρισας. Από εκεί στρίψε για Ελασσόνα και ακολούθησε τις πινακίδες προς Κοζάνη. Από Θεσσαλονίκη, η απόσταση είναι 160 χλμ μέσω Εγνατίας Οδού, όπου θα βγεις στην έξοδο 12 προς Πτολεμαΐδα – Φλώρινα.

Εναλλακτικά: Η Φλώρινα συνδέεται με όλες τις πόλεις της Ελλάδας μέσω των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ (δρομολόγια συνδέουν την πόλη με τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κοζάνη, και όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς), ενώ προσεγγίζεται και με τρένο (Από Αθήνα με σύνδεση μέσω Πλατέως και ανταπόκριση με Θεσσαλονίκη). Πτήσεις από την Αθήνα, προσγειώνονται στα αεροδρόμια Κοζάνης, Καστοριάς και Θεσσαλονίκης.

Florina Travel Tips

Μέρες που χρειάζονται: 2-3

Καλύτερη εποχή: Όλο το χρόνο, αν και θεωρείται ένας κατεξοχήν χειμερινός προορισμός. Την άνοιξη και το φθινόπωρο για όμορφες εξορμήσεις στη φύση, το καλοκαίρι για εκείνους που δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και το χειμώνα για σκι και άλλες χειμερινές δραστηριότητες.

Χώρα: Ελλάδα (πρωτεύουσα Αθήνα)

Νόμισμα: Ευρώ (στα περισσότερα μέρη δέχονται πιστωτικές κάρτες)

Γλώσσα: Ελληνικά

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία

*Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ιδανική για παρακολούθηση των τοπικών εθίμων και εκδηλώσεων, που θα σου μείνουν αξέχαστα.

Οι Φωτιές της Φλώρινας, τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου, στην πλατεία Ηρώων, όπου ο κόσμος γυρίζει από φωτιά σε φωτιά, χορεύοντας, πίνοντας και τρώγοντας παραδοσιακή φασολάδα ενώ κατά την αναβίωση του εθίμου «Μπαμπάρια», κάθε Πρωτοχρονιά, άνθρωποι με προβειές και μάσκες γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά και πειράζουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους.

Το έθιμο της Αρκούδας λαμβάνει χώρα το πρωί της Πρωτοχρονιάς, όπου όλοι πλένονται με τρεχούμενο νερό, γιατί σύμφωνα με το μύθο κουβαλούν τη δύναμη της αρκούδας (που εκείνη τη μέρα γέννησε και στη συνέχεια πλύθηκε). Σε πολλά χωριά της περιοχής (Πολυπόταμος, Άλωνα, Τρίβουνο κα)που τις τρώνε μετά τον εκκλησιασμό, ώστε η αρκούδα να μην κάνει ζημιές στα κτήματα.

Τέλος, την ημέρα των Θεοφανίων, οι κάτοικοι με άλογα προσπαθούν να πιάσουν το σταυρό στο ποτάμι.

πεζόδρομος της Παύλου Μελά στη Φλώρινα είναι το σημείο συνάντησης της πόλης, με καφετέριες, μπαράκια, ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα.

*Από τα χωριά της περιοχής των Πρεσπών αξίζει μια επίσκεψη στον Άγιο Γερμανό, με τα σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, στους Ψαράδες, στο Μηλεώνα με τα σπίτια που είναι φτιαγμένα από χώμα, νερό, άχυρα και καλάμια και στον Άγιο Αχίλλειο που αποτελεί νησάκι στο όποιο έχεις πρόσβαση με πλωτή γέφυρα.

*Δοκίμασε οπωσδήποτε ξινό νερό, που προέρχεται από τις πηγές του… ομώνυμου χωριού του νομού Φλωρίνης, διάσημο για το ανθρακούχο νερό του, την ιαματική δράση του οποίου, έχουν εξάρει επιστημονικές έρευνες, κυρίως στα νεφρά αλλά και στο συκώτι των ανθρώπων.

*Πριν φύγεις, αγόρασε φημισμένα προϊόντα της περιοχής, όπως πιπεριές Φλωρίνης- καυτερές «τσούσκες»- φασόλια Πρεσπών, τσάι του βουνού, γλυκά του κουταλιού αλλά και τα μοναδικά πλεχτά κεριά των κηροπλαστών της Φλώρινας.

*Φημισμένη είναι η λέσχη ξιφασκίας της Φλώρινας (με πολλές πανευρωπαϊκές νίκες) και μια δραστηριότητα που αξίζει να δοκιμάσεις.

*Προτεινόμενες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές είναι:

-Φλώρινα – Άνω Υδρούσσα – Νυμφαίο

-Φλώρινα – Παλιά Δροσοπηγή

-Ακρίτας – Βίγλα – Πισοδέρι

-Φλώρινα -Κορυφή -Πολυπόταμος

-Φλώρινα – Άγιος Μάρκος

0

post a comment