Top
  >  Mountain   >  Neuschwanstein Castle, το καστρο που ενεπνευσε τον Disney

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Ανάμεσα στα Αλπικά βουνά της Βαυαρίας, περιτριγυρισμένο από ψηλά δέντρα που έχουν ντυθεί με το αραχνοΰφαντο λευκό πέπλο του χιονιού, δεσπόζει πάνω σ’ ένα λόφο, ένα μεγαλειώδες κάστρο που μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού της Disney ή μήπως ο ίδιος ο Disney εμπνεύστηκε από το κάστρο;

Νόμιζα πως η φαντασία μου έκλεψε τα ηνία της όρασής μου, όταν αντίκρισα για πρώτη φορά από χαμηλά το Neuschwanstein Castle “τυλιγμένο” μέσα στην αγκαλιά της ομίχλης. Υπάρχουν πανέμορφα κάστρα σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό το κάστρο με τους ιδιαίτερους πυργίσκους και το ειδυλλιακό αλπικό περιβάλλον ξεπερνάει κάθε παραμυθένια προσδοκία.

Το κάστρο χτίστηκε από τον Βασιλιά Ludwig II, γνωστό ως “Fairytale King”, προς τιμήν του Γερμανού συνθέτη Richard Wagner, του οποίου ο βασιλιάς ήταν μεγάλος υποστηρικτής. Η διακόσμηση πολλών δωματίων του κάστρου είναι εμπνευσμένη από τους χαρακτήρες του συνθέτη, ενώ ο τρίτος όροφος συγκεκριμένα, αποτυπώνει το θαυμασμό του Ludwig για τις όπερες του Wagner.

Η κατασκευή του Neuschwanstein Castle ξεκίνησε το 1869 και αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει τρία χρόνια αλλά ο Ludwig ήθελε το κάστρο του ν’ αγγίξει την απόλυτη τελειότητα, οπότε δεν είχε ολοκληρωθεί ούτε όταν ο βασιλιάς σκοτώθηκε μυστηριωδώς το 1886 και παραμένει ανολοκλήρωτο ακόμη και σήμερα.

Το “Neuschwanstein” κυριολεκτικά σημαίνει “New Swan Castle” και αναφέρεται στον “Swan Knight”, έναν από τους χαρακτήρες του Wagner.

Αυτή η παραμυθένια όψη του κάστρου, ενέπνευσε τον Walt Disney να δημιουργήσει το Μαγικό Βασίλειο. Σήμερα, το Neuschwanstein Castle είναι το πιο επισκέψιμο κάστρο στη Γερμανία και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Κάθε χρόνο πάνω από 1.300.000 άνθρωποι διασχίζουν την εντυπωσιακή πύλη του.

Πως να βγαλεις την πιο καρτποσταλικη φωτογραφια

Όλες αυτές οι φωτογραφίες που απεικονίζουν το κάστρο από απόσταση, συνήθως, βγαίνουν από τη γέφυρα Queen Mary’s Bridge. Όταν επισκεφτήκαμε, όμως, εμείς το κάστρο η γέφυρα ήταν κλειστή λόγω κακοκαιρίας. Αλλά το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι (Δεν το ξέραμε, όμως το ψάξαμε και το βρήκαμε).

Ανεβαίνοντας την ανηφόρα του κάστρου, σχεδόν στην αρχή της διαδρομής, θα συναντήσεις στα δεξιά σου κάποιες ταμπέλες που ενημερώνουν για ένα μονοπάτι πεζοπορίας. Το χειμώνα συνήθως είναι κλειστό αλλά αυτό για μας ήταν λεπτομέρεια. Περπατήσαμε 40 λεπτά σε σχεδόν απάτητο χιόνι, μέσα σ’ ένα μοναδικό τοπίο με απέραντη λευκή ομορφιά και πανύψηλα δέντρα, που έμοιαζε βγαλμένο από ταινία. Στη συνέχεια, πηδήξαμε κάποιες “do not pass” πινακίδες και μια μπάρα, σκαρφαλώσαμε σε ένα μικρό γλιστερό λόφο και φτάσαμε σ’ ένα ύψωμα, όπου μπορούσες να σταθείς σε ένα μικρό σημείο και να θαυμάσεις τη συγκλονιστική θέα. Και αν με ρωτήσεις, θα σου πω πως δεν θα άλλαζα αυτή τη διαδρομή με τίποτα (κάθε εμπόδιο για καλό).

Πως να πας

Το Neuschwanstein Castle είναι κοντά στο Μόναχο και μπορείς να πας και μονοήμερη, αφού απέχει 2 ώρες με το τρένο και 1 ώρα και 40 λεπτά με αυτοκίνητο. Ο κοντινότερος σταθμός είναι της πόλης Füssen, κοντά στα Αυστριακά σύνορα. Από εκεί παίρνεις ένα από τα λεωφορεία με προορισμό το κάστρο και σε 5 λεπτά θα βρεθείς στο χωριό Hohenschwangau, απ’ όπου ξεκινά και το μονοπάτι για το κάστρο. Στην ουσία πρόκειται για μια ανηφόρα, που μπορείς να κάνεις περπατώντας ή με κάποια άμαξα με άλογα. Θα πρότεινα όμως αν έχεις το χρόνο να διανυκτερεύσεις ένα ή δύο βράδια στο Füssen.

Αγόρασε ένα Bayern Pass από το Μόναχο που συμπεριλαμβάνει τις μετακινήσεις σου στο Μόναχο, το τρένο για το Füssen και το λεωφορείο για το κάστρο.

Train Views

Füssen

Που να μεινεις

Η γνώμη μου είναι πως αξίζει πραγματικά να αφιερώσεις μια ή δύο μέρες στο Füssen. Πρόκειται για πόλη παραμύθι! Παλ χρώματα στα σπίτια με τις κωνικές στέγες, baroque εκκλησίες, γοητευτικά μικρά μαγαζάκια, περιτριγυρισμένα από τα χιονισμένα αλπικά βουνά. Μια πόλη που συμπληρώνει τη μαγεία του κάστρου.

Ακόμη κι αν δεν ήταν τόσο κοντά το κάστρο για το οποίο βρέθηκα εκεί, σίγουρα θα πήγαινα ένα διήμερο στο Füssen. Χιονισμένο και γραφικό, με τα λιλιπούτεια δρομάκια, την αίσθηση μεσαιωνικού χωριού, τον ποταμό Lech με τις πάπιες που πλατσουρίζουν ανέμελες και τα hot balloons να χρωματίζουν τον ουρανό, το -πάνω από 700 ετών- Füssen είναι ένα παραμύθι που μπορείς να εμπειρευτείς στην πραγματική ζωή.

Το ξενοδοχειο μας

Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στο Füssen, ήταν κανονισμένο να μείνουμε στο ξενοδοχείο 4 αστέρων Luipoldpark Hotel, κυριολεκτικά ένα βήμα από το σταθμό και τα λεωφορεία που πάνε στο κάστρο. Είχα κανονίσει μια φωτογραφική συνεργασία μαζί τους και είχα ψάξει αρκετά τα δωμάτια και τις σουίτες του ξενοδοχείου. Τίποτα όμως δεν με είχε προϊδεάσει για το πού θα μέναμε τελικά. Όταν ο receptionist άρχισε να μας οδηγεί όλο και ψηλότερα στο κτήριο, ήμασταν σίγουροι πως θα έχουμε υπέροχη θέα, αλλά όταν μας είπε πως το δωμάτιό μας δεν έχει καν όνομα ή αριθμό και ονομάζεται “The Tower” (ο Πύργος) η ανυπομονησία μας χτύπησε κόκκινο! Σε λίγα λεπτά είχαμε μπει μέσα σε μια κυκλική σουίτα με παράθυρα γύρω γύρω ώστε να μη χάνουμε καθόλου από θέα, με το ξύλο να κυριαρχεί παντού, εσωτερική σκάλα που οδηγούσε σ’ ένα υπνοδωμάτιο-βεράντα και μια μπανιέρα ελεύθερης τοποθέτησης στο μπάνιο που υποσχόταν πολύ ζεν.

Ήταν πολύ δύσκολο να χορτάσω αυτό το δωμάτιο και κυρίως τη θέα με τις χιονισμένες στέγες και το κάστρο Hohes Schloss (High Castle). Το βράδυ το σκηνικό γινόταν ακόμη πιο μυθικό, καθώς το χιόνι έπεφτε κάτασπρο μέσα στη νύχτα με τον χαρακτηριστικό του ήχο. Ήθελα να μείνω εκεί στο παράθυρο να το χαζεύω όλο το βράδυ! Aλλά και νωρίς το πρωί, οι εικόνες που αντίκρισαν τα μάτια μας από όλα τα παράθυρα γύρω μας ήταν μοναδικές, από αυτές που θυμάσαι μετά από καιρό, ιδίως όταν είσαι από την Ελλάδα και το χιόνι στην πρωτεύουσα δεν είναι και τόσο συνηθισμένο. Πριν αρκετά χρόνια, η αλήθεια είναι πως δεν έδινα σημασία στο ξενοδοχείο που θα μείνω. Πλέον πιστεύω ακράδαντα πως προσθέτει στην εμπειρία. Η διαμονή μας στο Füssen δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχαμε μείνει σ’ αυτό το μαγικό πύργο.

τι Εισιτηρια χρειαζεσαι

Αν αποφασίσεις να πάρεις το τρένο, σε συμφέρει να αγοράσεις το Bayern Pass (της Deutsche Bahns), με το οποίο μπορείς να ταξιδέψεις σε ολόκληρη τη Βαυαρία για μια ολόκληρη μέρα για όσα πήγαινε-έλα θέλεις και ισχύει για ένα έως πέντε άτομα. Το κόστος είναι 25€ για ένα άτομο, 32€ για 2 άτομα, 39€ για 3 άτομα, 46€ για 4 άτομα και 53€ για 5 άτομα (2nd class) και ισχύει για τα S και U-Bahn τρένα, τα περισσότερα λεωφορεία και trams σε ολόκληρη τη Βαυαρία συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων, όπως το Μόναχο, τη Νυρεμβέργη και το Άουγκσμπουργκ. Τα παιδιά ως 5 ετών ταξιδεύουν δωρεάν. Από 6-14 ετών ταξιδεύουν δωρεάν αν συνοδεύονται από 1 ή 2 άτομα (τους γονείς τους ή τους παππούδες τους) που έχουν πληρώσει κανονικά εισιτήριο. Μπορείς να κλείσεις το εισιτήριό σου online ή να το αγοράσεις από τα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων σε όλους τους σταθμούς τρένων, μετρό και τραμ.

Για την είσοδο στο κάστρο το εισιτήριο κοστίζει 13€ & 2,5€ προμήθεια κράτησης (Τα παιδιά ως 18 ετών μπαίνουν δωρεάν). Ωστόσο θα πρέπει να έχεις κάνει κράτηση εισιτηρίων 2 μέρες νωρίτερα γιατί τα εισιτήρια συνήθως είναι sold out. Η ξενάγηση είναι συγκεκριμένη ώρα, διαρκεί από 20-35 λεπτά και πρέπει να είσαι συνεπής, ήτοι ήδη πάνω, στην είσοδο του κάστρου και όχι στο χωριό Hohenschwangau. Εδώ μπορείς να κλείσεις εισιτήρια online. Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται στο εσωτερικό του κάστρου.

Hohenschwangau Castle

Στο απέναντι βουνό από το Neuschwanstein, βρίσκεται το Hohenschwangau, το κάστρο στο οποίο μεγάλωσε ο βασιλιάς Ludwig II. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και το εισιτήριο μπορεί να είναι συνδυαστικό για τα δύο κάστρα. Κατά τη γνώμη μου, ωστόσο, δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο εντυπωσιακό.

À bientôt      

All photos by me

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

post a comment