Top
  >  Beach   >  Η αγαπημενη μου παραλια αναμεσα στις 20 καλυτερες παραλιες του κοσμου

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Πόσες αποχρώσεις του μπλε μπορεί να “αντέξει” η ματιά σου; Πόσα σκιρτήματα μπορεί να “αντέξει” η καρδιά σου, μπροστά σε κάτι τόσο όμορφο που σου κόβει την ανάσα; Η αλήθεια είναι πως είχα ακούσει πολλά για τον Μπάλο, γι’αυτή την παραλία-διαμάντι της Κρήτης, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας Natura 2000, αλλά ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ τα συναισθήματά μου, όταν βρέθηκα εκεί, να την κοιτάζω από ψηλά, ακίνητη και σχεδόν με κομμένη την ανάσα! Θέλω να περιγράψω τι ένιωσα αλλά νομίζω πως οι λέξεις μου ξαφνικά εξαϋλώνονται, οι φωτογραφίες μου μοιάζουν να ξεθωριάζουν… Πώς μπορώ να περιγράψω τέτοια ομορφιά;

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-7

Η δική μου διαδρομή προς τον Μπάλο, στην περιοχή του Κισσάμου στα Χανιά, έγινε με αυτοκίνητο. Και όσο και αν ανυπομονούσα να τον αντικρύσω, έπρεπε να περιμένω μισή ώρα από τη στιγμή που βγήκα από το αυτοκίνητο, να περάσω την ουρά των παρκαρισμένων, να διασχίσω το μονοπάτι στο βουνό και να κατέβω τα σκαλιά που θα με έφερναν πιο κοντά στο τροπικό όνειρο! Ωστόσο, από τη διαδρομή, πριν ακόμη φανεί ο Μπάλος, οι εικόνες είναι μαγικές και σε προδιαθέτουν για όμορφα, κρυστάλλινα νερά, που θες να τα πιεις στο ποτήρι!

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-2

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-3

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-20

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-21 mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-22

Μέχρι να δω τον χαρακτηριστικό βράχο να αναδύεται από τη λιμνοθάλασσα, πλαισιωμένο από χρώματα που θυμίζουν παραμύθι, συνάντησα αρκετούς συνοδοιπόρους στην ίδια ή την αντίθετη κατεύθυνση από μένα αλλά και γαϊδουράκια που είχαν το ρόλο του ζωντανού “ταξί”. Υπάρχει και μια καντίνα πριν ακόμη αρχίσει η κατάβαση προς την παραλία, όπου μπορείς να προμηθευτείς νερό και κάτι να φας, γιατί όσο να πεις με τέτοια περιπέτεια, ανοίγει η ρημάδα η όρεξη!

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-5

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-4

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-11

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, που κάπως θα έχεις ζεσταθεί και κουραστεί και θα αναρωτιέσαι αν αξίζουν αυτές οι περιπέτειες του Γκιούλιβερ για να κάνεις ένα μπάνιο της προκοπής, θα εμφανιστεί μπροστά σου ο Μπάλος, ένα ζωντανό καρτ-ποστάλ μιας παραδεισένιας παραλίας! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κοντοσταθείς εκεί για αρκετή ώρα μέχρι να συλλάβει το μυαλό σου αυτό που βλέπουν τα μάτια σου, αυτό που νιώθει η καρδιά σου μπροστά σε ένα έργο τέχνης της φύσης! Θάλασσα που μοιάζει με μια απέραντη γαλάζια πίστα για να χορέψεις πατινάζ, να ανοίξεις τα χέρια και να αγκαλιάσεις αυτό το ονειρεμένο χρώμα, να βυθιστείς εκεί και να ξεχάσεις τα πάντα, ακούγοντας μόνο τη μουσική του βυθού.

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-6

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-9

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-10

Όσο κατεβαίνεις τα σκαλιά, χωρίς ωστόσο να θέλεις να χάσεις την οπτική επαφή με αυτή τη θαλάσσια φυσική ομορφιά, θα ανυπομονείς ακόμη πιο πολύ να κολυμπήσεις μέσα της, να αφήσεις τα κομμάτια σου να παρασυρθούν βαθειά, να γίνεις ένα μαζί της. Χρώματα τροπικά, χρώματα μαγικά, χρώματα ονερικά κατακλύζουν όλο σου το “είναι”. Και επιτέλους, πατάς την καυτή λευκή άμμο του Μπάλου. Ο παράδεισος είναι εδώ. Και εσύ είσαι μέσα του.

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-15

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-16

Η χρωματική παλέτα του Μπάλου, ξεκινά από το άγριο, θαμνώδες τοπίο ως background και καταλήγει σε σμαραγδένια, γαλαζοπράσινα νερά, διαμέσου λευκής άμμου, που κατά τόπους γίνεται ροζ από τα κοχύλια που έχουν θρυμματιστεί μέσα της. ‘Ολη μέρα δεν είναι αρκετή για να πλατσουρίζεις μέσα σε αυτά τα νερά, να απολαμβάνεις αυτό το “κρυμμένο στολίδι του κόσμου”, όπως χαρακτηρίστηκε από το Business Insider! Έτσι κι εγώ έμεινα μέχρι ο ουρανός να γίνει ροζ, κι έπειτα μέχρι να χαθεί εντελώς το φως και να απολαύσω τη θέα, λίγο διαφορετική, ανεβαίνοντας.

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-17

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-14

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-23 mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-24

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-13 mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-18

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-19

mpalos-beach-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-25

Μπορεί μια σκουριασμένη, ετοιμόρροπη γέφυρα να οδηγήσει στην ευτυχία; Στον Μπάλο, μπορεί.

À bientôt

      P.

Photos taken by me

Info:

*Υπάρχει ένας είδος “διοδίων” για τον Μπάλο. Ο Δήμος Κισσάμου έχει επιβάλλει το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ/ άτομο (δηλαδή αν στο αυτοκίνητο είστε 4 άτομα, θα πληρώσετε 4 ευρώ), «για την φύλαξη, τη συντήρηση των δασοτεχνικών έργων και την καθαριότητα της περιοχής».

* Υπάρχει μια καντίνα, μετά το πάρκινγκ των αυτοκινήτων, πριν κατεβείτε, αλλά υπάρχει και στην παραλία, οπότε μην φοβάστε πως θα ξεμείνετε από νερό εκεί κάτω. Ωστόσο στην κατάβαση και την ανάβαση, καλύτερα να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

*Ο δρόμος προς τον Μπάλο, παρόλο που είναι χωματόδρομος, δεν χρειάζεται 4×4 για να πάτε. Αν πηγαίνετε σιγά σιγά είναι αρκετά βατός.

*Αν δεν αποζητάτε την περιπέτεια, υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος να φτάσετε στον Μπάλο, μια μονοήμερη κρουαζιέρα που πάει και στην Γραμβούσα. Στοιχίζει 20 ευρώ για τους Έλληνες (27 για τους ξένους), με 50% έκπτωση για παιδιά από 3-12 ετών και δωρεάν για παιδιά ως 2 ετών. Το 1 ευρώ του Δήμου Κισσάμου προστίθεται κι εδώ, δεν την γλυτώνετε!

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

Comments:

  • Pingback: The 5 most Exotic Beaches of Chania – La Vie En Blog

    10 Οκτωβρίου 2016
    reply...
  • Pingback: Καρτ-ποσταλ απο τον Μπαλο – La Vie En Blog

    5 Ιουνίου 2018
    reply...

post a comment