Top
  >  Mountain   >  Μια παραμυθενια μερα στο Χαλστατ

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Το Χάλστατ υπήρχε στα ταξιδιωτικά όνειρά μου πάνω από πέντε χρόνια, απ’ όταν δηλαδή ανακάλυψα την ύπαρξη αυτού του λιλιπούτειου χωριού στην Αυστρία μέσω φωτογραφιών του επαγγελματία φωτογράφου Elia Locardi. Αγαπώ τα γραφικά χωριουδάκια αυτού του κόσμου, ιδίως όταν έχουν τριγωνικές στέγες, χιονισμένες βουνοκορφές και αποπνέουν τη ζεστασιά του ξύλου.

Το Χάλστατ των οκτακοσίων κατοίκων, που θεωρείται το πιο πολυφωτογραφημμένο χωριό των Άλπεων και το “μαργαριτάρι της Αυστρίας”, βρίσκεται μεταξύ του Σάλτσμπουργκ και του Γκραζ, στην περιοχή (γλωσσοδέτη) Salzkammergut της Αυστρίας.  Είναι χτισμένο σε απότομη όχθη της όμορφης λίμνης Hallstättersee, σε υψόμετρο 508 μέτρων, περιτριγυρισμένο από τα ψηλά βουνά των Άλπεων. Αποτελεί έναν από τους παλαιότερους κατοικημένους οικισμούς στην Ευρώπη (ασχέτως αν έχει γίνει διάσημο τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω Instagram) που δίκαια έχει αναγνωριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Περίμενα πώς και πώς να φτάσουμε ώστε να δω με τα μάτια μου αυτό το χωριό καρτ ποστάλ! Πλησιάζοντας, περάσαμε μέσα από ένα τούνελ σχεδόν 5 χιλιομέτρων, ώσπου να ξαναδούμε το Χάλστατ σε απόσταση αναπνοής πλέον.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ στο τέλος του Χάλστατ και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας στο παραμυθένιο αυτό χωριό, με τα γραφικά δρομάκια και τη θέα στη λίμνη με τους κύκνους. Ήταν μια μέρα στα μέσα Φεβρουαρίου, περίοδος που θεωρείται low season για το Χάλστατ, αν κι εμένα αυτά τα μέρη μου αρέσει να τα βλέπω με χιόνι και ομίχλη, όχι με ηλιοφάνεια. Το θετικό ήταν πως δεν υπήρχαν πολλοί τουρίστες, -άρα φωτογραφήσαμε και φωτογραφηθήκαμε με την ησυχία μας-, το αρνητικό ήταν πως κάποια μαγαζιά ήταν κλειστά. Προσωπικά, προτιμώ να βγάζω ανενόχλητη τις φωτογραφίες μου, χωρίς πολύ κόσμο, άρα το λες πως πέτυχα διάνα!

Περπατήσαμε κατά μήκος της λίμνης, παρατηρώντας τα ξύλινα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο με τα μικρά παράθυρα και τα χαριτωμένα κουρτινάκια, που έμοιαζαν λες και ξεπήδησαν από κάποια σελίδα παραμυθιού, μέχρι να φτάσουμε στην κεντρική πλατεία (Market Place). Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στους δρόμους της παλιάς πόλης κι έτσι οι κύκνοι καμιά φορά βγαίνουν και περπατούν στο δρόμο. Κοντοσταθήκαμε πολλές φορές να χαζέψουμε τη θέα, ανεβήκαμε μερικά σκαλοπάτια πιο πάνω για να χαθούμε στα σοκάκια που έμοιαζαν να οδηγούν μόνο σε εισόδους των πιο πάνω σπιτιών και φωτογραφίσαμε από κάθε οπτική γωνία τη νεο-γοτθικού ρυθμού Ευαγγελική Εκκλησία του Χριστού, που χτίστηκε το 1861 και πρωταγωνιστεί σχεδόν σε κάθε φωτογραφία που κυκλοφορεί από το Χάλστατ.

Ο τοπικός «θησαυρός» είναι το αλάτι, το οποίο αποτελεί πηγή πλούτου για το Χάλστατ εδώ και αιώνες. Αξίζει να επισκεφτείς τα πιο παλιά ορυχεία αλατιού στον κόσμο που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και να θαυμάσεις μία από τις ωραιότερες σπηλιές του κόσμου με υπόγεια λίμνη. Αν σου αρέσουν οι πανοραμικές θέες τότε δεν πρέπει να παραλείψεις την ανάβαση στο πιο ψηλό σημείο του χωριού με τελεφερίκ. Ακολούθησε την πιο όμορφη διαδρομή μέσα στην φύση, γνωστή ως Skywalk. Κάπου στο κατέβασμα θα συναντήσεις και έναν εντυπωσιακό καταρράχτη. Το Χάλστατ έχει ακόμα και Μουσείο για να μάθεις τα πάντα για την ιστορία του.

Κάναμε μια στάση για να ζεσταθούμε στο Café Derbl στην πλατεία, πίνοντας ζεστή σοκολάτα με σαντιγί και ψάχνοντας στο ίντερνετ το spot από το οποίο βγαίνουν οι περισσότερες φωτογραφίες. Αποδείχτηκε 3 λεπτά πιο πέρα από εκεί που ήμασταν, οπότε η αμέσως επόμενη στάση (και τελευταία) ήταν αυτό το καρτποσταλικό σημείο. Αναχωρήσαμε από το Χάλστατ με μια γενναία δόση παραμυθιού στην καρδιά μας και φυσικά στις αναμνήσεις μας.

Travel guide

Πού να μείνεις, πού να φας, τι να κάνεις και άλλα tips στον πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για το Χάλστατ

Read more

À bientôt      

All photos by me

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

post a comment