Top
  >  Beach   >  Ενα Κυκλαδιτικο νησι στην Κρητη;

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Είμαι αθεράπευτα ερωτευμένη με τις Κυκλαδίτικες εικόνες, τα άσπρα σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα, αυτή την ομοιόμορφη λιλιπούτεια ομορφιά! Όταν αντίκρισα από το καραβάκι ένα μικρό κολπίσκο μόλις δύο μίλια δυτικά των Σφακίων, στη νότια Κρήτη, ακριβώς σε αυτό το μοτίβο, νόμιζα πως ονειρευόμουν!

Αλλά όχι, το κρυμμένο Λουτρό, είναι ένας Κυκλαδίτικος παράδεισος στο Λιβυκό πέλαγος. 

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-2

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-11

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-14

Το Λουτρό είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο, ένα μικρό χωριουδάκι με παραδοσιακά σπίτια σε άσπρο-μπλε, χτισμένα γύρω από τη μικρή παραλία και την προβλήτα όπου δένουν τα σκάφη, λίγες ταβέρνες και δύο καφέ μπαρ. Πίσω τους δεσπόζουν οι απότομες βουνοπλαγιές, ύψους 600 μέτρων, που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο γραφικό! Εντάξει, αν και είχα πάρει την Κυκλαδίτικη δόση μου εκείνη τη χρονιά, λίγες βδομάδες πριν στα Κουφονήσια, πάντα αποζητώ λίγη ακόμη… Αυτό που δεν περίμενα είναι πως θα τη βρω στην Κρήτη.

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-15

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-10

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-3

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-16

Βγήκα από το καράβι και άρχισα να περπατάω στον παραλιακό δρόμο, που είναι και ο μοναδικός του χωριού. Στο Λουτρό δεν υπάρχουν αυτοκίνητα (μόνο δύο για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων), καθιστώντας το έναν πραγματικό παράδεισο για τους πεζούς. Ο δρόμος περνάει μέσα από τις ταβέρνες, το μίνι μάρκετ και τα καφέ αλλά και μπροστά από τις μικρές παραλίες. Στην αρχή θα δεις χώρους φτιαγμένους με μεράκι, με παλιά αντικείμενα, τέλεια συνδυασμένα μεταξύ τους, που θα σε κάνουν σίγουρα να κοντοσταθείς για να τα παρατηρήσεις καλύτερα. Σε αυτό το μέρος, όλοι μοιάζουν να είναι γνωστοί… Και πώς να μην είναι άλλωστε σε ένα τόσο μικρό τόπο; Εστιάτορες, ξενοδόχοι και τουρίστες γίνονται ένα και το αντιλαμβάνεσαι αμέσως, όταν σε χαιρετάει ο Κρητικός παππούς στην ταβέρνα σαν να σε ξέρει χρόνια ή μάλλον όταν σου μιλάει ο παπαγάλος-μασκότ του χωριού.

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-12

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-5

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-6

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-18

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-7

Η ζωή στο Λουτρό ξεκίνησε πριν από 120.000 χρόνια, σήμερα όμως είναι περισσότερο ένα παραθεριστικό μέρος, αφού το χειμώνα δεν μένουν πάνω από 2-3 άτομα, που αγαπούν τη μοναξιά και την ησυχία αυτού του τόπου. Η στρατηγική θέση του Λουτρού, κρυμμένο μέσα στα Λευκά Όρη ήταν ο λόγος που χρησιμοποιηθήκε σαν ορμητήριο στην επανάσταση του 1866 αλλά και πριν από αυτή υπήρξε η βάση της εξέγερσης του 1770, της οποίας ηγήθηκε ο μεγάλος επαναστάτης Δασκαλογιάννης. Ήταν επίσης ο τόπος όπου κηρύχθηκε η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη, ενάντια στους Οθωμανούς.

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-19

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-13

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-21

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-22

Το χωριό ονομάστηκε έτσι από τα λουτρά που βρέθηκαν εκεί, το νερό των οποίων ερχόταν από την Aνώπολη, ένα χωριό κτηνοτρόφων μέσα στη φύση που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού. Γι’αυτό και στα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερού του Λουτρού υπάρχουν αρκετά κρύα ρεύματα. Αν η τύχη σου χαμογελάσει όταν πάς σε κάποια από τις 4 μικρές παραλίες του Λουτρού (Γλυκά Νερά, Τίμιος Σταυρός, Περιβολάκι, Μαρμαρά), μπορείς να κολυμπήσεις δίπλα δίπλα με την χελώνα καρέτα καρέτα!

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-20

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-17

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-9

Δυστυχώς εκείνη τη μέρα που επισκέφτηκα το Λουτρό, δεν ήταν προγραμματισμένο να μείνω και το βράδυ, κάτι που θέλω να κάνω οπωσδήποτε όταν ξαναπάω, για να δω αν αληθεύουν φήμες, που λένε πως όλο το χωριό γίνεται μια παρέα που τραγουδά, τσουγκρίζοντας ρακές ως αργά. Αναμφίβολα, το Λουτρό Κρήτης είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο αυθεντικά παραθαλάσσια χωριά στην Ελλάδα με μια μοναδική ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ζαμανφουτισμού που “οφείλει” να μας συντροφεύει -τουλάχιστον- στις διακοπές μας!

loutro-crete-greece-la-vie-en-blog-all-rights-reserved-4

À bientôt

      P.

Photos taken by me

Info:

*Για να πας στο Λουτρό θα πάρεις το καραβάκι απο τα Σφακιά ή την Αγία Ρουμέλη, και θα κατέβεις στο λιμανάκι του. Αν δε θέλεις να πας με πλοίο, μπορείς να περπατήσεις απο τα Σφακιά, στη πλαγιά του βουνού στο μικρό μονοπάτι Ε4 πάνω απ’ τη θάλασσα ή να πάρεις το λεωφορείο από Σφακιά που κάνει 20 λεπτά να φτάσει στο Λουτρό.

*Για τα δρομολόγια των πλοίων και των λεωφορείων για Λουτρό μπορείς να δεις εδώ, ενώ για τις τιμές εδώ

*Στο Λουτρό δεν υπάρχει μηχάνημα ΑΤΜ. Οπότε καλό είναι να έχεις κάποια μετρητά για τις καθημερινές ανάγκες σου. 

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

post a comment