Top
  >  Hotels   >  Giardini di Pietra: Εμεινα σ’ενα ξενοδοχειο σπηλια στη Matera

Wait! Don’t start yet! Put some –appropriate- music on first!

Το να μείνεις σε μια από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις του κόσμου, που έχει διατηρηθεί όπως στο παρελθόν είναι από μόνη της μια μαγική εμπειρία, το να διανυκτερεύσεις όμως σε ένα ξενοδοχείο-σπηλιά είναι, αδιαμφισβήτητα, από εκείνες τις εικόνες και τις αισθήσεις που μένουν χαραγμένες μέσα σου, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα τη Matera, στην περιοχή Basilicata της Νότιας Ιταλίας, στην οθόνη του υπολογιστή μου, είπα στον εαυτό μου πως αυτήν την εμπειρία ήθελα να τη ζήσω σωστά, όπως της αρμόζει. Σ’ ένα μέρος που έχει πάρει το όνομά του από τα σπίτια-σπηλιές μέσα στα βράχια που το απαρτίζουν, το να μείνω σε ένα ξενοδοχείο πραγματική σπηλιά, ήταν μονόδρομος! Και το Giardini di Pietra ακριβώς αυτό που ζητούσα.

Η Matera απέκτησε διεθνή φήμη με την αρχαία πόλη “Sassi di Matera” που σημαίνει “οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα”.

Με το που έφτασα έξω από το Giardini di Pietra, πήρα λίγο χρόνο για να θαυμάσω τη θέα. Όντας ψηλά χτισμένο, μπροστά μου απλώθηκε το Sassi και μια ιστορικά παραμυθένια αύρα με πλημμύρισε. Ανοίγοντας την τεράστια ξύλινη παλιά πόρτα του ξενοδοχείου, βρέθηκα μέσα σε μια γοητευτική εσωτερική αυλή με ηρεμία και αίσθηση γαλήνης που με έκανε να νιώσω αυτή την ιδιωτικότητα που είναι ανεκτίμητη σε πολλά ξενοδοχεία.

To Giardini di Pietra είναι ένα ιστορικό κτήριο, κοντά στον καθεδρικό ναό. Είναι η κατοικία που αναπαλαιώθηκε και κατοικήθηκε από τον Pietro Laureano, αρχιτέκτονα και σύμβουλο της UNESCO για άγονες περιοχές, ισλαμικό πολιτισμό και απειλούμενα οικοσυστήματα. Ο Laureano προήγαγε την ανάκαμψη της πόλης του Sassi της Matera, η οποία εγκαταλείφθηκε εντελώς τη δεκαετία του 1960 και είναι ο συντάκτης των εκθέσεων που οδήγησαν στη συμπερίληψη του στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Όταν το κτήριο αυτό ανακαινίστηκε για να γίνει ξενοδοχείο, οι ιδιοκτήτες το διατήρησαν στο μεγαλύτερο μέρος, όπως το είχε διαμορφώσει ο Laureano. Άλλωστε εκεί έμεινε ένας αρχιτέκτονας, ήξερε να κάνει καλά τη δουλειά του!

Με τα δωμάτια-θολωτές σπηλιές, την πέτρα που κυριαρχεί σε όλους του χώρους, τις δεξαμενές, τον χώρο του πρωινού που βρίσκεται πραγματικά μέσα σε μια ακανόνιστη σπηλιά και τη μαγευτική θέα του Sasso Barisano από το τρίτο επίπεδο του ξενοδοχείου, είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να εμπειρευτούμε τη Matera σε όλο της το μεγαλείο, σε μια τέλεια εναρμόνιση με το περιβάλλον.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον οικοδεσπότη Federico για την υπέροχη φιλοξενία στο Giardini di Pietra και την προσωπική ξενάγηση στη Matera. 

Αν θες κι εσύ να ζήσεις την εμπειρία, μπορείς να κάνεις κράτηση εδώ.

À bientôt      

All photos by me

Creative Commons License

The content & photos on this blog are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

You may not republish, copy or modify the content and use the photos without my permission.

post a comment